VapovanieUnsplash/anton Malanin/
StoryEditor

Vapovanie je horšie, ako sme si doteraz mysleli. Má devastačný vplyv na cievy a srdcové ochorenia

kam06.11.2022., 16:00h

Vapovanie bolo dlhodobo prezentované ako zdravšia verzia fajčenia. Ako však ukazujú najnovšie štúdie, rozhodne to tak nie je.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je to tak dávno, čo podporovatelia vapovania na čele s firmami, ktoré tieto produkty vyrábajú, ľudí presviedčali o tom, že elektronické cigarety sú pre ľudí lepšie ako tradičné cigarety. Ako však píše portál Futurism, ukázalo sa, že zrejme hlboko podcenili nebezpečenstvo, najmä pokiaľ ide o kardiovaskulárne ochorenia.

Dve nové súvisiace štúdie publikované v recenzovanom časopise Americkej srdcovej asociácii Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology totiž uvádzajú výskum, ktorý skúmal, ako vapovanie ovplyvňuje krvné cievy a zdravie srdca.

image

Nová tabletka proti opici vraj odbúra až 70 percent alkoholu za hodinu. Môže skutočne zachrániť pred ťažkým ránom?

Obe štúdie, jedna vykonaná na ľuďoch a druhá na potkanoch, zistili, že vdychovanie cudzorodých látok, a nie špecifických zložiek výparov z e-cigariet alebo cigaretového dymu, má zrejme nepriaznivé účinky.

Podobné chemikálie, podobné problémy

„V tabakovom dyme boli identifikované tisíce chemikálií, z ktorých niektoré sú prítomné aj v aerosóloch elektronických cigariet, buď ako pôvodná zložka alebo ako produkt chemickej reakcie procesu zahrievania,” povedal doktor a profesor Matthew L. Springer z University of San Francisco, ktorý viedol obe štúdie.

image

Vapovanie

Unsplash/e-liquids Uk/

„Snažili sme sa zistiť, ktorá špecifická zložka dymu alebo výparov z e-cigariet môže byť zodpovedná za zasahovanie do schopnosti krvných ciev efektívne fungovať.” V štúdii založenej na potkanoch Springer a jeho tím vystavili potkany štyrom typom tradičného cigaretového dymu a dvom typom plynov a uhlíkových nanočastíc spojených s e-cigaretami.

Na ich prekvapenie „plyny a častice uhlíka mali podobné škodlivé účinky ako celý tabakový dym, napriek tomu, že predstavujú úplne odlišné chemické a fyzikálne zložky dymu.” Zjednodušene povedané, napriek tomu, že e-cigarety a tradičné cigarety boli zložené z úplne iných látok, zdá sa, že spôsobujú podobné poškodenie krvných ciev potkanov.

image

Toto zabije ročne viac ľudí ako covid od začiatku pandémie. Podieľ na miliónoch úmrtí máme aj my

Používanie oboch je najhoršia možnosť

Druhá štúdia potvrdzuje toto zistenie skúmaním 120 dospelých ľudí a zistením, že vapovanie aj fajčenie zrejme spôsobujú zmeny súvisiace so srdcovými chorobami. Možno jedným z najväčších dôsledkov štúdie, ako poznamenal jej vedúci výskumník v tlačovej správe AHA, je to, že sťažuje prácu pri regulácii tabakových výrobkov.

Ak vezmeme do úvahy právne predpisy, tieto zistenia naznačujú, že je to akt vdýchnutia vecí, a nielen konkrétnych zložiek v týchto produktoch, čo sa zdá byť škodlivé. „Je dôležité, aby si regulátori, lekári a verejnosť uvedomili, že vapovanie nie je neškodné,” povedal Springer.

image

Vapovanie

Unsplash/karl Edwards/

„Fajčenie a vaping môžu mať podobné škodlivé kardiovaskulárne účinky, aj keď jeden spôsobuje niektoré potenciálne škodlivé účinky, ktoré ten druhý nemá.” Tiež trvá na tom, že používanie oboch produktov spoločne by mohlo byť neprimerane škodlivé pre zdravie, takže striedanie medzi nimi môže byť horšie ako používanie len jedného z nich.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 06:37