Amerikou sa šíri desivá choroba zombie jeleňov.Michael Probst/Tasr
StoryEditor

Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne

Miroslav Kamody26.04.2024., 12:30h

Nočná mora sa môže stať realitou. Proti tomuto druhu choroby sa ľudstvo nevie brániť a len málokedy sa o nej dozvieme skôr, ako z pitevného stola.

Lajkuj Brainee.sk na

Lekárska správa naznačuje, že smrteľná priónová choroba sa mohla dostať z jeleňa na ľudí. Ako píše portál ScienceAlert, dvaja lovci zomreli po skonzumovaní zveriny z populácie jeleňov, o ktorých je známe, že sú infikované chronickým chradnutím – nevyliečiteľným, smrteľným priónovým ochorením, niekedy známym ako choroba „zombie jeleňov“.

Nákaza je podobná bovinnej spongiformnej encefalopatii alebo chorobe šialených kráv. Tím lekárov z Texaskej univerzity hlási, že 72-ročný muž zomrel po tom, čo sa u neho prejavil rýchly zmätok a agresivita.

image

Stranger Things sa inšpirovalo projektom Montauk. Čo z experimentu sa zakladá na pravde a kde začína fikcia?

Mužov priateľ, ktorý bol členom toho istého poľovníckeho združenia, zomrel neskôr po tom, čo mal podobné príznaky, poznamenali lekári. Pitva zistila, že tento druhý pacient zomrel na Creutzfeldt-Jakobovu chorobu, a teda priónovú chorobu.

Je možné, že preskočila na človeka

Keďže priónová choroba je u ľudí relatívne zriedkavá, tieto dva prípady by mohli znamenať, že chronické chradnutie, o ktorom Centrum pre kontrolu chorôb hovorí, že u ľudí nebolo nikdy hlásené, spôsobilo zoonotický skok zo zvieraťa na človeka.

Priónové choroby, u ľudí známe ako Creutzfeldt-Jakobova choroba alebo CJD, sú poriadne desivé. Prióny sú proteíny, ktoré sa neposkladali správne, a preto v skutočnosti nefungujú tak, ako by mali. Problém je v tom, že tieto nesprávne poskladané proteíny učia proteíny okolo nich, ako sa tiež zle skladať, čo vedie k šíreniu dysfunkčného tkaniva, ktoré sa nedá zastaviť ani vyliečiť.

image

Amerikou sa šíri desivá choroba zombie jeleňov

Unsplash

Šírenie priónov cez mozgové tkanivo vyvoláva symptómy veľmi podobné akejsi rýchlej demencii, ktorej pacient nakoniec podľahne. Keďže CJD nevyvoláva žiadny druh imunitnej odpovede, je prakticky nemožné ju diagnostikovať u živého pacienta.

Priamy kontakt aj kontaminácia prostredia

V súvislosti s chronickým chradnutím sa už objavili značné obavy. Infikuje zvieratá, ako sú jelene a losy, a zdá sa, že sa medzi nimi pomerne ľahko prenáša. Vedci sa domnievajú, že sa prenáša prostredníctvom telesných tekutín, ako je krv alebo sliny, buď priamym kontaktom, alebo kontamináciou v prostredí.

Výskum tiež ukázal, že chronické chradnutie môže infikovať myši modifikované ľudským genetickým materiálom v laboratórnom prostredí. Štúdia z roku 2019 pritom poznamenala, že každý rok sa zje asi 7-tisíc až 15-tisíc zvierat s touto chorobou, čo je počet, ktorý sa pravdepodobne bude každoročne zvyšovať o 20 percent.

image

Muž vypestoval zombie hubu z vlastnej krvi a kože, ktorá bola aj v The Last of Us. Následne ju ochutnal a vychválil

Aj v Európe

Nie je s určitosťou známe, či dvaja muži podľahli chronickému chradnutiu, alebo či ich choroba mala iný zdroj. Priónová choroba sa môže objaviť napríklad spontánne, hoci je, pokiaľ vieme, extrémne zriedkavá. V správe, publikovanej v Neurology, sa tiež nezmieňuje, odkiaľ títo dvaja muži pochádzali, ale chorobu možno nájsť na celom severoamerickom kontinente.

Okrem toho ju zaznamenali napríklad aj v Nórsku a dokonca aj u chovaných jeleňov. Vzhľadom na to, že zoonotická priónová choroba je absolútne možná a prenos na ľudí sa už nejaký čas predpovedá, situácia si podľa lekárov vyžaduje opatrnosť a pozornosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 13:32