MozogFreepik
StoryEditor

Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa?

Miroslav Kamody30.03.2024., 12:00h

Hneď na úvod dodáme, že väčší mozog automaticky neznamená vyššiu inteligenciu. Pozitívna správa tu však je.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak ti niekedy niekto povie, že máš veľkú hlavu, možno je najvyšší čas začať to brať ako kompliment a nie urážku. Ako píše portál Futurism, podľa tímu vedcov, ktorí sa domnievajú, že väčšie mozgy môžu odvrátiť demenciu, keď ľudia starnú, sa mozog ľudstva v priebehu rokov zjavne neustále zväčšuje.

Medzinárodný tím výskumníkov pod vedením Kalifornskej univerzity v Davis Health dospel k tomuto zisteniu po štúdiu MRI ľudí počnúc tými, ktorí sa narodili v 30. rokoch - až do 70. rokov 20. storočia.

image

Robíš pri rozprávaní túto konkrétnu vec? Nemáme pre teba dobré správy, ide o znak blížiacej sa demencie

Mozog sa zväčšuje

Vo výslednej štúdii, publikovanej v JAMA Neurology, vedci zistili, že deti zo 70. rokov mali takmer o 15 percent väčší povrch mozgu a o 6,6 percent väčší objem mozgu ako deti v 30. rokoch.

Vedci prevzali údaje z MRI z Framingham Heart Study, dlhodobého zdravotného prieskumu, ktorý sa začal v roku 1948. Konkrétne sa zamerali na skenovanie mozgu od 3 226 subjektov. Okrem zväčšenia objemu a povrchu mozgu vedci tiež zistili, že sa zväčšili aj časti mozgu spojené s pamäťou a učením.

image

Mozog

Unsplash

Nie je jasné, či nás väčšie mozgy robia inteligentnejšími, súdiac podľa všetkého, čo sa aktuálne deje vo svete a čo plní titulky správ. Vedci si však myslia, že mať veľké mozgy by mohlo byť výhodou, pretože môžu byť spojené so zdravím mozgu.

Väčšie šance v starobe

Zatiaľ čo celkový počet pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou stúpa, čím viac ľudí starne, podľa štúdie publikovanej v roku 2016 v časopise The New England Journal of Medicin , ktorá tiež skúmala údaje z medicíny, percento novodiagnostikovaných ľudí za desaťročie klesá.

image

Alzheimerova choroba sa prenáša z človeka na človeka, zistila štúdia. Takto môže dôjsť k prenosu

„Väčšie mozgové štruktúry, ako sú tie, ktoré sme pozorovali v našej štúdii, môžu odrážať zlepšený vývoj mozgu a zlepšené zdravie mozgu,” uviedol vo vyhlásení profesor neurológie a prvý autor štúdie Charles DeCarli. „Väčšia štruktúra mozgu predstavuje väčšiu rezervu mozgu a môže tlmiť neskoršie účinky mozgových chorôb súvisiacich s vekom, ako je Alzheimerova choroba a súvisiace demencie.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 01:37