Alzheimerova chorobaBrainee x Canva
StoryEditor

Alzheimerova choroba sa prenáša z človeka na človeka, zistila štúdia. Takto môže dôjsť k prenosu

Miroslav Kamody31.01.2024., 14:00h

Spôsob, akým k prenosu došlo, sa už dnes nevyužíva. Aj napriek tomu zásadne ovplyvnil životy niekoľkých ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci zistili, že Alzheimerova choroba sa môže prenášať z človeka na človeka. Ako informuje portál Metro, zistilo sa to po tom, čo sa u pacientov, ktorí pred desiatkami rokov dostávali ľudské hormóny, táto zákerná choroba rozvinula. Predpokladá sa preto, že päť prípadov Alzheimerovej choroby bolo spôsobených lekárskou liečbou poskytovanou deťom.

Nová štúdia publikovaná v Nature Medicine poskytuje prvé príklady Alzheimerovej choroby u ľudí, ktorí ju „chytili“ počas lekárskeho zákroku. Spôsobené to bolo zrejme tým, že lekári podávali deťom ľudský rastový hormón odobratý mŕtvym darcom.

image

K Alzheimerovej chorobe prispieva vec, ktorú dennodenne držíme v ruke. Vedci sa podelili o desivé výsledky štúdie

V bežnom živote sa to nedeje

Podľa výskumníkov z University College London (UCL) a University College London Hospitals (UCLH) môžu mať zistenia dôležité dôsledky pre pochopenie a liečbu Alzheimerovej choroby. A hoci postup, ktorý viedol k tomuto prenosu, bol zastavený v 80. rokoch, odborníci odporúčajú prehodnotiť lekárske postupy, aby sa zabezpečilo, že sa v budúcnosti nič podobné nestane.

Alzheimerova choroba, najbežnejšia forma demencie, je spôsobená hromadením proteínov v mozgu a zvyčajne sa vyskytuje neskôr v dospelosti bez špecifickej rodinnej väzby. Zriedkavejšie môže ísť o dedičný stav, ktorý vzniká v dôsledku chybného génu.

image

Alzheimerova choroba

Shutterstock

Všetci ľudia opísaní v štúdii boli liečení ako deti určitým typom ľudského rastového hormónu odobratého od mŕtvych darcov (ľudský rastový hormón získaný z mŕtvych tiel alebo c-hGH). Je dôležité doda, že neexistuje žiadny náznak, že by sa proteín, amyloid-beta, mohol prenášať v každodennom živote alebo počas bežnej lekárskej alebo sociálnej starostlivosti.

Stovky ľudí

V rokoch 1959 až 1985 sa c-hGH použil na liečbu najmenej 1 848 ľudí v Spojenom kráľovstve, a to na rôzne príčiny „nízkej postavy“ – keď je dieťa alebo dospievajúci výrazne pod priemernou výškou svojich rovesníkov. V roku 1985 sa s liečbou skončilo po tom, ako sa zistilo, že niektoré šarže boli kontaminované Creutzfeldt-Jakobovu chorobu. Variant tejto choroby bol v 90. rokoch zodpovedný za prepuknutie „choroby šialených kráv“.

Vedúci autor výskumu, profesor John Collinge z UCL, povedal: „Neexistuje žiadny náznak, že by sa Alzheimerova choroba mohla prenášať medzi jednotlivcami počas aktivít každodenného života alebo bežnej lekárskej starostlivosti. Pacientoch, ktorých sme opísali, bola poskytnutá špecifická a dlhodobo prerušovaná liečba, ktorá zahŕňala injekčné podávanie materiálu, o ktorom je teraz známe, že bol kontaminovaný proteínmi súvisiacimi s ochorením.“

image

Prelom v pochopení Alzheimerovej choroby. Veci našli človeka s genetickou mutáciou, ktorá ho voči nej urobila odolným

Nízky vek

Najnovšia štúdia informovala o ôsmich ľuďoch, pričom všetci boli v detstve liečení c-hGH v detstve, často počas niekoľkých rokov. Päť z nich malo príznaky demencie a buď im už bola diagnostikovaná Alzheimerova choroba, alebo inak spĺňali diagnostické kritériá pre tento stav. Ľudia boli vo veku 38 až 55 rokov, keď začali mať neurologické symptómy.

Vedci tvrdia, že nezvyčajne nízky vek, v ktorom sa u týchto pacientov objavili symptómy, naznačuje, že nemali zvyčajnú Alzheimerovu chorobu, ktorá je spojená so starobou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 07:56