LiekyPixabay
StoryEditor

Muž užil 1 176 tabliet ibuprofénu za mesiac. Do nemocnice prišiel až keď zvracal krv, spojenie s liekmi si vôbec neuvedomoval

Miroslav Kamody21.02.2024., 13:00h

Ukážkový prípad toho, že lieky proti bolesti nemôžeš brať ako cukríky. Ak to s nimi preženieš, môže ti ísť o život.

Lajkuj Brainee.sk na

Robí to takmer každý z nás - keď sa z ničoho nič dostaví bolesť hlavy, zubu alebo ktorejkoľvek inej časti nášho tela, automaticky siahame po voľnopredajných liekoch proti bolesti, ktoré obsahujú liečivá ako ibuprofén alebo paracetamol. Je to v poriadku, no aj v tomto prípade platí, že lieky treba brať s mierou a ak bolesť pretrváva, je potrebné navštíviť lekára.

Ako pripomína portál LadBible, užívanie príliš veľkého množstva môže spôsobiť ešte viac škody a mať nebezpečné následky na tvoje zdravie. Svoje by o tom vedel povedať aj muž, ktorý za jediný mesiac užil neuveriteľných 1 176 tabliet lieku proti bolesti.

image

Pravda o miešaní liekov s alkoholom. Aj jeden pohárik ti uškodí, tieto kombinácie ťa dokonca môžu zabiť

Stovky tabletiek

34-ročný muž, známy len ako SB, bol vášnivým bežcom, čo si zjavne vyžiadalo fyzickú daň na jeho tele a spôsobovalo bolesti. Urobil preto to, čo zrejme väčšina ľudí - užil niekoľko tabletiek, aby sa zbavil bolesti. Údajne však nesprávne pochopil dávkovanie.

V priebehu 24 hodín si dal sedem ibuprofénov, vďaka čomu sa mal cítiť ako nový človek. Postupne si však začal pestovať závislosť. Pokračoval v dávkovaní, ale začal zabúdať, kedy ich užil, takže niekedy ich skonzumoval až 28 za deň. Takto to pokračovalo niekoľko týždňov, kým nezačal mať pocit, že sa mu tabletky „zasekli v hrudi“.

image

Lieky

Pixabay

Začal pociťovať ostrú bolesť na hrudníku, a tak začal konať - aby sa jej zbavil, začal užívať ešte viac liekov. V tomto momente už cítil v ústach chuť krvi, následne ju začal zvracať, jeho stolica bola znepokojivo tmavá a bol ledva schopný vymočiť sa. Až tieto následky ho prinútili ísť do nemocnice.

Vnútorné krvácanie aj kolaps obličiek

Tam sa sťažoval na závrate, bolesť a únavu, no stále si neuvedomil súvislosť medzi svojimi zdravotnými problémami a vysokým príjmom ibuprofénu. Podľa lekárov bol neuveriteľne bledý, krvný tlak klesal a jeho srdcová frekvencia bola vysoká. Na základe toho im bolo jasné, že má hematemézu, vnútorné krvácanie.

image

Trpel niekoľko týždňov. Muž zažil najdlhšiu opicu na svete, pil niekoľko dní vkuse, potom to poriadne ľutoval

Ďalšie testy odhalili, že nadmerné užívanie ibuprofénu mu spôsobilo vredy v pažeráku a žalúdku, ktoré začali krvácať, okrem toho, že mu zlyhávali obličky. Potreboval urgentnú dialýzu akauterizáciu na zastavenie krvácania.

Všetko našťastie zafungovalo a prežil, aj keď presné poškodenie jeho tela je neznáme. Jeho príbeh je však varovným prstom pre každého, kto užíva tabletky proti bolesti ako cukríky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:19