Martin PistoriusX/Noam
StoryEditor

Dúfam, že zomrieš, povedala mu mama. Mladík bol vyše 10 rokov uzavretý vo svojom tele, nikto ale netušil, že podvedome vníma

Miroslav Kamody01.02.2024., 12:00h

Domov prišiel s bolesťou hrdla, vtedy však ešte netušil, že ho čaká vyše desať rokov v kóme, v ktorej dokázal vnímať.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa 12-ročný Martin Pistorius jedného dňa vrátil domov zo školy s bolesťou hrdla, ešte netušil, ako veľmi sa jeho život na najbližších desať rokov zmení. Lekári si totiž pôvodne mysleli, že ide o jednoduchú chrípku, v skutočnosti však išlo o kryptokokovú meningitídu aj tuberkulózu mozgu, píše portál LadBible.

Lekári v Južnej Afrike ho po zistení diagnóz začali liečiť, no jeho telo oslablo natoľko, že stratil schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Dostal sa do kómy, z ktorej sa prebral až po desiatich rokoch, pričom o tejto skúsenosti napísal aj knihu s názvom Ghost Boy.

image

Nákaza X desí konšpirátorov. Z pojmu Svetovej zdravotníckej organizácie urobili sprisahanie, takáto je však pravda

Stratil kontrolu

Jeho rodičia nedostali presvedčivé vysvetlenie toho, čo sa vlastne stalo ich synovi, a tak sa rozhodli nevzdať to s ním. Chlapec opísal, že sa cítil ako „prázdnej škrupine, bez vedomia ničoho okolo mňa“. „Dokázal som počuť, vidieť a rozumieť všetkému okolo seba, ale nad ničím som nemal absolútne žiadnu moc ani kontrolu.“

„Pre mňa je ten pocit úplnej a absolútnej bezmocnosti asi ten najhorší pocit, aký som kedy zažil, a dúfam, že už ho nikdy nebudem musieť zažiť.“ Cítil sa, akoby vôbec neexistoval, pretože o každej jednej veci v jeho živote rozhodoval niekto iný. 

„Všetko, od toho, čo si obliekaš, cez to, čo ješ a piješ, aj keď ješ alebo piješ, až po to, kde budeš zajtra alebo budúci týždeň, nedá sa s tým nič robiť.“ Najšokujúcejšie na celom prípade bolo, že si vtedy nikto neuvedomil, že chlapec nadobudol vedomie a všímal si všetko okolo seba.

Dúfam, že zomrieš

Dokonca si pamätal, že v centre špeciálnej starostlivosti nemal inú možnosť, ako sledovať reprízy detskej šou Barney a priatelia. „Nedokážem ani vyjadriť, ako veľmi som Barneyho nenávidel,“ vyhlásil predtým v rozhovore pre NPR. Jeho mama Joan v tom čase tiež priznala, že boli chvíle, keď sa snažila vyrovnať so stavom svojho syna.

image

Čo všetko s tebou robí stav beztiaže? Pripraviť sa musíš na hučanie v ušiach, závrate, mdloby aj atrofiu

Vo svojich spomienkach Martin spomína, ako raz sedel na invalidnom vozíku, keď mu mama povedala: „Dúfam, že zomrieš.“ Táto poznámka ho zasiahla a spôsobila, že sa cítil „veľmi smutný a rozrušený“.

Aby si zachoval zdravý rozum, použil svoju predstavivosť: „Predstavoval by som si všeličo, ako byť veľmi malý, vyliezť na vesmírnu loď a odletieť preč. Alebo že by sa môj invalidný vozík magicky zmenil na lietajúce vozidlo,“ spomína. To, že chlapec je pri vedomí, zistili až v Centre pre augmentatívnu a alternatívnu komunikáciu na Univerzite v Pretórii.

Nový človek

Mal vtedy 25 rokov a od incidentu ubehlo už dlhých 13 rokov. Jeho rodičia investovali do počítača, v ktorom bol predinštalovaný komunikačný softvér – podobná technológia, ktorú používal teoretický fyzik Stephen Hawking. Pistorius vyberal písmená, slová alebo symboly na zariadení pomocou pásika pripevneného k hlave, ktorý by fungoval ako myš.

Po zotavení v roku 2003 začal Martin spolupracovať s pracovníčkou, ktorá jeho rodičov odkázala na centrum komunikácie v opatrovateľskom centre. Následne stretol sociálnu pracovníčku Joannu, lásku svojho života, s ktorou sa zosobášil v roku 2009. V roku 2018 sa im narodil syn Sebastian Albert a on sám aktuálne pracuje ako počítačový inžinier a webový vývojár.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 04:36