PivoJulia Nastogadka/Unsplash
StoryEditor

Zo stáročného vtipu je realita. Vedci potvrdili, že alkohol skutočne môže spôsobiť štikútanie

TASR31.12.2023., 10:00h

Štikútanie v opitosti zrejme nie je iba vtipom z komédií, skečov či starých animovaných rozprávok, ale skutočný fenomén. Vedci však o skutočných príčinách tohto fenoménu vedia prekvapivo málo.

Lajkuj Brainee.sk na

Veda o vzniku štikútania v opitosti vie prekvapivo málo, hoci klinické štúdie skutočne naznačujú spojenie medzi požívaním alkoholu a štikútaním. Riaditeľ amerického Národného inštitútu pre alkoholizmus Dr. George Koob pre Live Science uviedol, že nevie o žiadnych štúdiách, ktoré by špecificky skúmali mechanizmus skrytý za týmto fenoménom.

Existuje niekoľko teórií o tom, ako alkohol môže spôsobiť štikútanie. Jedným z vysvetlení je, že etanol obsiahnutý v pive, víne či destilátoch môže čkanie spustiť narušením normálneho toku nervových signálov v tele.

image

Zlá správa pre pivárov: Chuť zlatého moku sa o pár rokov zmení, bude to mať vplyv aj na cenu. Dôvod je prostý

Narušená funkcia svalov

Charakteristický zvuk štikútky spôsobuje náhle uzavretie hlasiviek spôsobené opakovanými sťahmi bránice. Bránica je sval, ktorý svojím sťahovaním a uvoľňovaním vťahuje do pľúc vzduch a následne ho vypudzuje von a ako každý sval reaguje na elektrické impulzy generované nervovým systémom.

„Existujúce štúdie účinkov alkoholu na dýchací systém podporujú hypotézu o tom, že narúša normálnu funkciu svalov v horných dýchacích cestách a bránici ovplyvňovaním komunikácie medzi nervovými bunkami a svalovým tkanivom, čo môže spôsobovať čkanie,” uviedol doktor Koob pre server Live Science.

image

Alkohol

Brainee x Canva

Štikútanie v opitosti môže byť spojené aj s gastroezofageálnou refluxovou chorobou (GERD). GERD je dlhodobý stav, keď sa žalúdočné kyseliny pravidelne vracajú do pažeráka (ezofágu) – tento návrat sa označuje ako reflux. Alkohol uvoľňuje prstencové svaly oddeľujúce pažerák od žalúdka pôsobiace ako „ventil” – ich nesprávna funkcia je charakteristickou črtou GERD.

Potrebujú ďalší výskum

„Existencia priameho spojenia medzi alkoholom a štikútaním nie je priamo potvrdená, vieme však, že ľudia trpiaci týmto ochorením častejšie trpia čkaním,” dodal doktor Koob.

image

Trpel niekoľko týždňov. Muž zažil najdlhšiu opicu na svete, pil niekoľko dní vkuse, potom to poriadne ľutoval

Z metaanalýzy zverejnenej v roku 2019 v odbornom žurnále Alcohol and Alcoholism vyplýva, že stúpajúca konzumácia alkoholu zároveň priamo úmerne zvyšuje riziko rozvinutia ochorenia GERD. Na presné pochopenie spojenia medzi štikútaním, alkoholom a GERD je však potrebný ďalší výskum.

„Je dôležité dodať, že okrem pacientov s GERD sa čkanie častejšie vyskytuje u ľudí trpiacich neuropatiami (poškodením nervov), ochoreniami pečene a pankreasu. Alkohol je hlavnou príčinou všetkých týchto ochorení, je preto možné, že liečba zdravotných problémov spôsobených nadmernou konzumáciou alkoholu môže tiež pomôcť pri liečbe čkania,” uzavrel doktor Koob.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:53