Vianoce môžu byť poriadne náročnéBrainee x Canva
StoryEditor

Vianoce, čas hádok a kriku. Chceš zvládnuť sviatky bez konfliktov s rodinou? Máme pre teba tipy priamo od odborníčky

Miroslav Kamody20.12.2023., 08:00h

Vianoce s rodinou môžu byť poriadne náročné. Poradíme ti, ako sa na ne čo najlepšie pripraviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Vianoce sa mnohí z nás vyberú domov za svojimi rodinami, aby spoločne strávili najkrajšie sviatky roka. Nie vždy to však vyzerá ideálne. Pokiaľ tvoja babka volila stranu, o ktorej nechceš ani počuť, tatko je homofób a mamka nerozumie, prečo ľudia v uliciach protestujú, je ťažké otvárať rozhovory, ktoré sa neskončia hádkou, krikom a upíjaním vína v tajnosti v izbe.

Portál The Conversation píše, že pokiaľ máš aj ty obavy z diskutovania o sporných otázkach s ľuďmi, ktorých máš rád, nie si rozhodne sám. Vojna medzi Izraelom a Gazou, klimatické zmeny, kultúrne vojny, prisťahovalectvo, problémy LGBTQ+ či výsledok parlamentných volieb budú pravdepodobne počas tohto sviatočného obdobia na programe diskusie.

image

Mama ju dala do polepšovne, je drogovo závislá a zarába si prostitúciou. Len 18-ročnú Elišku čakajú prvé Vianoce na ulici

„Som odborníčka na riešenie konfliktov a moja práca vám môže pomôcť nájsť spôsoby, ako diskutovať o týchto sporných otázkach bez poškodenia vašich vzťahov,” píše Majbritt Lyck-Bowen, výskumná pracovníčka a odborná asistentka v oblasti zmierenia a budovania mieru na University of Winchester.

Odvážne priestory

Podľa nej by sme mali rodinné stretnutia zmeniť na „odvážne priestory“, kde je diskusia o kontroverzných otázkach vítaná a rešpektujúca. Ide o protipól bezpečných priestoroch, kde má byť diskusia bez zaujatosti kritiky a konfliktov. Tie sa v niektorých kruhoch stali kontroverznými kvôli obavám, že potláčajú slobodu prejavu.

Ako pokračuje, rozhovory sa môžu rýchlo zmeniť na hádky. „Môžu to však byť aj príležitosti na budovanie dôvery, spochybnenie predsudkov, stereotypov a predsudkov, ktoré máme, a na nápravu a prehĺbenie vzťahov.” A čo teda robiť, aby sa diskusia doma nepremenila na hotové peklo? 

image

Vianoce môžu byť poriadne náročné

Unsplash/Rodion Kutsaiev

1. Nepredpokladaj, že máš pravdu

Môže sa zdať zvláštne obrátiť sa na teoretického fyzika so žiadosťou o radu o riešení konfliktov, ale pochopenie dialógu od Davida Bohma je neuveriteľne užitočné. „Bohm tvrdil, že by sme nemali vstupovať do rozhovorov s tým, že máme určite vo všetkom pravdu, s cieľom presvedčiť toho druhého, že sa mýli a potrebuje zmeniť názor.”

Namiesto toho cháp tieto rozhovory ako príležitosti na získanie nových poznatkov o vzájomných presvedčeniach, skúsenostiach a názoroch. Prostredníctvom dialógu rozvíja hlbšie pochopenie nielen toho druhého, ale aj seba.

2. Zaobchádzajte s kontroverziou – a navzájom – s rešpektom

Uvedom si a oceň, že protichodné názory a polemika sú dôležitými a legitímnymi súčasťami zložitosti problémov, o ktorých hovoríte. „Musíte rešpektovať svojho partnera v rozhovore za to, kým je a čo do rozhovoru prináša. Rešpekt môžete prejaviť aktívnym počúvaním, zvedavosťou a zdvorilým kladením objasňujúcich otázok.”

image

Ako na Vianoce nezabiť svojho zvieracieho miláčika? Sviatky môžu byť totiž pre neho nebezpečnejšie ako si myslíš

3. Ovládaj sa

Keď hovoríte o kontroverzných otázkach, musíš sa zaviazať, že tomu druhému úmyselne neublížiš. Slová a činy však môžu mať neúmyselné negatívne účinky na blaho druhej osoby.

Ak sa to stane, musíš prevziať zodpovednosť a dobre si premyslieť, ako zareaguješ. To môže znamenať priznanie, že ten druhý bol zranený a ponúknuť mu emocionálnu podporu.

4. Vyzvi a buď vyzvaný

„V odvážnom priestore musíte byť ochotní na chvíľu opustiť svoju zónu pohodlia a vstúpiť do potenciálne nepohodlného priestoru. Vaše názory môžu byť aktívne spochybnené, zatiaľ čo sa skúmajú tie protichodné.”

image

Vianoce môžu byť poriadne náročné

Unsplash/Priscilla Du Preez

Musíš tiež uznať, že účasť na týchto náročných rozhovoroch je dobrovoľná. Každý by mal mať právo kedykoľvek sa nezúčastniť, prerušiť alebo opustiť konverzáciu.

5. Neurážajte sa a nevyhrážajte sa jeden druhému

Bez ohľadu na okolnosti by si nemali tolerovať krik a urážanie alebo vyhrážanie sa. Účasť na týchto rozhovoroch môže byť zraňujúca – zdieľanie osobných informácií a názorov v tebe môže vyvolať pocit zraniteľnosti. Ale to je často cena, ktorú sa oplatí zaplatiť za prehĺbenie rozhovorov a posilnenie vzťahov.

„Nakoniec, bez ohľadu na to, aké ťažké sú tieto rozhovory, pamätajte na dôležitosť vzťahov s ľuďmi, s ktorými hovoríte. Aj keď sa v nejakej téme nezhodnete, stále si môžete navzájom prejavovať súcit a mať spolu šťastný a láskyplný čas,” dodáva na záver odborníčka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 06:06