Planéta Zem z vesmíruUnsplash/NASA
StoryEditor

Vedci zostali v nemom úžase. Spomalené zemetrasenia zrejme spôsobuje skrytý podzemný oceán

Miroslav Kamody27.10.2023., 12:00h

Sú silné ako bežné zemetrasenia, no na rozdiel od nich netrvajú minúty, ale celé týždne. A vedci sú blízko zisteniu toho, prečo je to tak.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci si myslia, že mohli nájsť príčinu série „spomalených“ zemetrasení, ktoré v posledných rokoch otriasli Novým Zélandom, píše portál Indy100. Je za nimi zrejme skrytý oceán, ktorý leží viac ako tri kilometre pod morským dnom.

Čo sú to však spomalené (slow-motion) zemetrasenia? Vyskytujú sa, keď sa dosky navzájom neuveriteľne pomaly obrúsia. Napríklad pomalý sklz, ku ktorému dôjde v priebehu týždňov, môže uvoľniť rovnaké množstvo energie ako minútové zemetrasenie s magnitúdou 7,0. Je to v podstate to isté, len nie také intenzívne a nespôsobuje také masívne škody.

image

Seizmológ poriadne prekvapil. Monitorovanie zemetrasení na Slovensku? Na to nemáme dostatok peňazí, odkazuje

Je tam príliš veľa vody

Voda bola odhalená ako súčasť obrovskej vulkanickej oblasti vytvorenej asi pred 125 miliónmi rokov, keď erupcia vytlačila na povrch Zeme oblak lávy väčší ako celé Spojené štáty. Výskumníci našli región pomocou 3D seizmických senzorov umiestnených na lodi, aby vytvorili obraz starovekej sopečnej oblasti.

Tam našli hrubé, vrstvené sedimenty okolo dlho pochovaných sopiek, ktoré obsahovali oveľa viac vody, ako sa očakávalo. Andrew Gase z University of Texas Institute for Geophysics, ktorý uskutočnil výskum, povedal: „Normálna oceánska kôra, keď bude mať asi sedem alebo 10 miliónov rokov, by mala obsahovať oveľa menej vody.“

Oceánska kôra naskenovaná výskumníkmi bola 10-krát staršia ako táto, ale voda tvorila takmer polovicu jej objemu. Tektonická zlomová línia, ktorá prechádza Novým Zélandom, je známa pomalými zemetraseniami, známymi aj ako pomalé sklzové udalosti.

Potrebujú zistiť viac

Vedci nevedia, prečo k nim dochádza, no predpokladajú, že sú spojené s podzemnou vodou. Nájdenie tejto novej oblasti vody na zlomovej línii, ktorá vytvára toľko sklzových udalostí, by mohlo poskytnúť vysvetlenie.

image

VYSVETĽUJEME Čo spôsobuje zemetrasenie a prečo pred ním nikto nevaruje? Geológ o pojmoch, ktoré musíš poznať

„Zatiaľ nevidíme dostatočne hlboko, aby sme presne poznali vplyv, ale vidíme, že množstvo vody, ktoré tu klesá, je v skutočnosti oveľa vyššie ako normálne,“ povedal Gase. Ak výskumníci dokážu zistiť, ako zásoby vody ovplyvňujú udalosti sklzu - možno ich tlmením - mohli by zase lepšie pochopiť bežné zemetrasenia.

Vedci si tiež myslia, že tlak podzemnej vody by mohol hrať kľúčovú úlohu pri vytváraní podmienok, ktoré uvoľňujú tektonický stres prostredníctvom spomalených zemetrasení. V dôsledku toho Gase povedal, že vedci by mali vŕtať ešte hlbšie, aby zistili, kde voda končí. Vyzerá to teda tak, že sme na ceste k ďalšiemu zásadnému objavu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:52