Ženy riskujú menej ako mužiUnsplash/Noah Buscher
StoryEditor

Ženy riskujú menej ako muži, potvrdila štúdia. Môže za to táto jedna vec

Miroslav Kamody07.10.2023., 12:00h

Muži sa boja riskovať menej ako ženy a často z toho ťažia. Čo je za tým a ako prečo sa zmena tak rýchlo nedostaví?

Lajkuj Brainee.sk na

Existuje jeden rozdiel medzi mužmi a ženami, ktorý dobre zdokumentovali nielen psychológovia, ale aj ekonómovia či biológovia - ženy majú tendenciu byť opatrnejšie a menej riskovať. Ako pripomína portál The Conversation, zhromaždili sa aj dôkazy o tom, ako tento rozdiel ovplyvňuje životy žien, najmä pokiaľ ide o kariéru a zárobky.

Napríklad muži s väčšou pravdepodobnosťou ako ženy začnú podnikať alebo investovať na akciovom trhu. Prečo však existuje tento rozdiel v postoji k riziku? Môj nedávny výskum naznačuje, že dôvodom, prečo sú ženy menej ochotné riskovať ako muži, je to, že sú citlivejšie na bolesť z akejkoľvek výslednej straty,” hovorí Chris Dawson, docent v odbore podniková ekonomika z University of Bath.

image

Ráno alebo večer? Máme pre teba definitívnu odpoveď na otázku, kedy cvičiť, ak máš sedavú prácu a chceš schudnúť

Nie je to len čiernobiele

„Samozrejme, uvedomujem si, že keď ľudia čítajú o tvrdeniach týkajúcich sa rozdielov medzi pohlaviami v správaní alebo psychologických atribútoch, ich okamžitou reakciou je zoznam ľudí, ktorých poznajú – vrátane seba – ktorí nezodpovedajú tomuto vzoru,” vysvetľuje Dawson.

Ako dodáva, tieto štúdie sú o priemeroch a medzi rozdeleniami mužského a ženského riskovania je obrovské množstvo prekrývania. A skutočne existuje veľké množstvo žien, ktoré budú konať riskantnejšie ako priemerný muž.

Vychádzajúc z priemerov Dawson použil psychologické údaje, ktoré sledovali viac ako 13-tisíc mužov a žien zo Spojeného kráľovstva takmer dve desaťročia a pozrel sa na to, ako pristupovali k riskantným rozhodnutiam - to znamená, ako zhodnotili pravdepodobnosť, že niečo stratia, a potom vyhodnotili, aká bolestivá táto strata bude.

image

Ženy riskujú menej ako muži

Unsplash/Alexander Krivitskiy

Ženy sa boja viac

„Zistil som, že celkovo sa ženy viac sústredili na možnosť finančnej straty a očakávali väčšiu bolesť z týchto strát. Preto menej riskovali. Údaje, ktoré som použil, merali, ako účastníci vnímali svoju finančnú budúcnosť, ako aj ich reakcie na zmeny (negatívne a pozitívne) v príjmoch domácností.”

Ženy boli menej ochotné investovať. A keď sa ich spýtali, ako sa o rok vidia finančne s očakávaniami výsledkov pod kontrolou jednotlivca, muži boli výrazne optimistickejší. Ako ale Dawson dodáva, tento optimizmus môže súvisieť s nadmernou sebadôverou mužov v ich schopnosti na pracovisku v porovnaní so ženami, na čo poukázali predchádzajúce štúdie.

Tieto rozdiely v prístupe k riziku by mohli čiastočne vysvetľovať, prečo je u žien menej pravdepodobné, že budú podnikať a sú nedostatočne zastúpené vo vysoko platených zamestnaniach a vyšších manažérskych pozíciách. Aj keď sexuálna diskriminácia zohráva úlohu pri udržiavaní skleneného stropu, je tiež pravda, že ak naozaj chceš finančne preraziť, budeš musieť podstúpiť určité riziko.

image

Správa, ktorá nepoteší žiadnu ženu. Masívna štúdia o antikoncepcii ukázala spojenie s vážnou duševnou chorobou

Vieme to zmeniť?

Ako spoločnosť, ak sa usilujeme o rovnosť medzi pohlaviami, možno budeme chcieť povzbudiť ženy, aby podstupovali toľko rizík ako muži. Je však možné do takej miery zmeniť správanie ľudí – a ich psychológiu?

„Odpoveď na túto otázku do značnej miery závisí od toho, či pohlavné rozdiely v správaní majú biologické alebo environmentálne korene. Napríklad jedna teória hovorí, že muži a ženy sa rodia so sklonom správať sa podobným spôsobom, čo znamená, že akékoľvek jasné rozdiely pramenia zo socializácie a prostredia.”

A nedávna štúdia ukázala, ako je životné prostredie mimoriadne dôležité pri formovaní averzie k riziku, pričom zistila, že dievčatá z matrilineárnych kultúr – kde ženy majú tendenciu mať vyššie sociálne postavenie ako muži – často podstupujú väčšie riziko ako dievčatá z patriarchálnych spoločností.

image

Ženy riskujú menej ako muži

Unsplash/Melanie Wasser

Záleží na biológii aj prostredí

Medzitým biológovia zostavili dlhý zoznam rozdielov, ktoré majú evolučný pôvod. Jedna z najvýznamnejších teórií naznačuje, že niektoré atribúty spojené s podstupovaním rizika – napríklad agresivita a impulzívnosť – sú odvodené od sexuálnej súťaže medzi mužmi o prístup k ženám (alebo zdrojom, po ktorých ženy túžia).

Takže na biológii aj na životnom prostredí záleží. A to zase naznačuje, že aj keď môžeme byť schopní zúžiť niektoré psychologické rozdiely medzi pohlaviami, je nepravdepodobné, že by sme mohli túto priepasť úplne uzavrieť.

„To znamená, že možno ani nechceme, aby muži a ženy mali rovnaký prístup k riskovaniu, ak existujú rozdiely z biologických, genetických alebo evolučných dôvodov. To však samozrejme vedie k obrovským výzvam v snahe o rovnosť – a jasným rizikám jej nedosiahnutia,” dodáva docent na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 01:28