Prvý hybrid psa a líškyTwitter/Pubity, Flavia Ferrari
StoryEditor

VIDEO Štvornohý zvodca. Pes sa úspešne rozmnožil s líškou a vytvoril tak prvý hybrid týchto druhov na svete

Miroslav Kamody11.11.2023., 12:00h

Vedci z Brazílie hlásia prelomový objav. Smutnou správou však je, že zviera už nežije.

Lajkuj Brainee.sk na

Vôbec po prvýkrát sa vedcom podarilo objaviť vzácne hybridné zviera, ktoré sa narodilo po tom, čo pes úspešne oplodnil líšku. Ako informuje portál Indy100, v roku 2021 bolo do brazílskej veterinárnej nemocnice Universidade Federal do Rio Grande do Sul privezené zviera po tom, čo ho zrazilo auto.

Plemeno sučky sa personálu nepodarilo identifikovať, pretože sa javilo, že má fyzické vlastnosti psa aj líšky. Ich zmätok viedol k príchodu vedcov z okolitých univerzít, ktorí analyzovali genetiku zvieraťa, aby určili, čo je zač.

image

Skutočný príbeh stroskotanca. Muž po búrke skončil so svojím psom stratený tri mesiace uprostred Tichého oceánu

Vzácny hybrid

Žiaľ, sučka zomrela z neznámych príčin ešte začiatkom tohto roka. Aj napriek tomu sa však vedcom podarilo zistiť, odkiaľ zviera pochádza. Výsledky jej genetického zloženia odhalili, že samica je považovaná za prvého hybrida psa a líšky na svete.

Odborníci tvrdia, že jej matka bola pampová líška, zatiaľ čo domestikovaný pes bol otcom. Vzácne hybridné zviera dostalo prezývku „graxorra“ a „dogxim“. Prvé slovo pochádza z portugalského bežného názvu pre pampovú líšku, „graxaim-do-campo“. Medzitým sa „cachorra“ prekladá ako „fena“.

Plachá a opatrná

Mala tmavú smrť a špicaté uši, typické pre líšku. Spočiatku bola opatrná voči ľuďom a odmietala jedlo, pretože radšej chytala živú korisť v podobe hlodavcov. Nebola taká učenlivá ako pes, ale tiež jej chýbala agresivita, ktorá sa pri manipulácii očakávala od divokého zvieraťa, povedala ochranárka Flavia Ferrari, ktorá s hybridom pracovala.

„Mala plachú a opatrnú osobnosť, vo všeobecnosti sa radšej držala ďaleko od ľudí. V priebehu času, keď bola hospitalizovaná kvôli liečbe, verím, že sa začala cítiť bezpečnejšie,“ vysvetlila pre The Telegraph.

Odborníci sa domnievajú, že ak by v rámci liečby nebola vykastrovaná, bola by pravdepodobne schopná rozmnožovania. Veria tiež, že ide o vôbec prvý prípad úspešne vytvoreného hybridu v dôsledku chovu psov mimo vlastného rodu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:17