Bizarné spôsoby, ako zomrieťUnsplash
StoryEditor

Zabije ťa pero zhodené z mrakodrapu či ležanie v posteli? Vedci sa pozreli na bizarné spôsoby, ako odísť z tohto sveta

iDnes.cz15.03.2023., 09:00h

Poskladali dohromady niekedy až detsky fantazijné nápady, ako by sa dalo umrieť. A skonzultovali ich s vedou. Kniha Vedecké vysvetlenia najbizarnejších spôsobov smrti Paula Dohertyho a Codyho Cassidyho tak nie je len inventúrou šialených pokusov o odchod zo života, ale tiež nahliadnutím do fyziky, lekárstva alebo chémie.

Lajkuj Brainee.sk na

Nechať sa ušliapať v dave

To samozrejme možné je, usúdi aj laik, stačí mu na to niekoľko hrozných novinových správ o nešťastiach. Lenže koľko ľudí by sme potrebovali, aby nám ich tlak ublížil tak, že nás ušliapu?

Hustý dav má koncentráciu štyroch ľudí na meter štvorcový, pri šiestich ľuďoch už je pohyb skoro nemožný. Sedem až osem ľudí na meter štvorcový už je koncentráciou smrtonosnej tlačenice, dav sa podobá tekutine.

image

Už si videl všetko. Novú hru od Nintenda ovládaš toaletným papierom - ako to funguje?

Nasledujú dva scenáre - buď dotyčný spadne na zem, potom je šesť ľudí, ktorí spadnú na neho, dosť na to, aby jeho bránici zabránili v dýchaní.

Alebo sa nájde okamih, kde bude hustota okolo teba desať-jedenásť ľudí na meter štvorcový. Aby to tak bolo, musí na nich tlačiť ohromná sila ostatných. Ocitneš sa medzi dvoma protibežnými vlnami.

Na tvoju bránicu bude pôsobiť päťsto a viac kilogramov. „Do pätnástich sekúnd stratíte vedomie. Pokiaľ bude tlak trvať dlhšie ako štyri minúty, nezvratne vám to poškodí mozog a vy zomriete,“ bez súcitu a zastierania konštatujú autori.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. september 2024 15:56