Bizarné spôsoby, ako zomrieťUnsplash
StoryEditor

Zabije ťa pero zhodené z mrakodrapu či ležanie v posteli? Vedci sa pozreli na bizarné spôsoby, ako odísť z tohto sveta

iDnes.cz15.03.2023., 09:00h

Poskladali dohromady niekedy až detsky fantazijné nápady, ako by sa dalo umrieť. A skonzultovali ich s vedou. Kniha Vedecké vysvetlenia najbizarnejších spôsobov smrti Paula Dohertyho a Codyho Cassidyho tak nie je len inventúrou šialených pokusov o odchod zo života, ale tiež nahliadnutím do fyziky, lekárstva alebo chémie.

Lajkuj Brainee.sk na

Ubdieť sa na smrť

Zabiť sa spánkovou depriváciou sa zdá byť trefou do čierneho. Zdá sa totiž, že dlhodobé odopieranie si spánku je vražedné, aj keď autori knihy priznávajú, že dôvody nie sú úplne známe. Odkazujú však na pokus, brutálny, pri ktorom vedci s pomocou roztočeného kolesa pod nohami nenechali zaspať potkanov. Po štrnástich dňoch absencie spánku hlodavce zomreli. Ako protilátka nepomohlo nič, ani antibiotiká, ani viac jedla. Iba spánok.

image

Koniec s opitosťou. Vedci vyvinuli hormonálnu injekciu, ktorá ti pomôže vytriezvieť až o polovicu rýchlejšie

Vysvetlenie významu spánku sa podľa knihy rysuje. Pri bdení mozog produkuje jedovaté odpadové bielkoviny, pri spánku sa ich zbavuje. Preto je spánok pre naše telo takým silným imperatívom.

To však robí zo spánkovej deprivácie veľmi nepraktickú cestu k samovražde. „Spánok asi bude jedinou ľudskou potrebou, ktorá je taká silná, že vlastnou vôľou na jej nedostatok nikdy nezomriete,“ konštatuje kniha. Dodáva: „Mraky ľudí už zomreli tým, že odmietli vodu, teplo alebo jedlo, ale nikto nikdy v dejinách lekárstva nebol schopný odmietať spánok až na smrť.“

image

Bizarné spôsoby, ako zomrieť

Unsplash/Alexandra Gorn
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:15