Nájsť šťastie nemusí byť pre každého jednoduchéUnsplash/Sonnie Hiles
StoryEditor

Vedec strávil roky štúdiom šťastia. Toto podľa neho skutočne prispieva k šťastnejšiemu životu

Miroslav Kamody05.02.2023., 12:00h

Cesta ku šťastiu môže byť poriadne náročná. Kto ti však môže dať lepšie rady, ako vedec, ktorý desať rokov strávil ako akademik šťastia?

Lajkuj Brainee.sk na

Šťastie si každý z nás predstavuje inak. Rovnako tak aj cesta k jeho dosiahnutiu nie je pre všetkých rovnaká. „Jedna vec je vedieť, čo robí ľudí šťastnými, ale niečo iné je žiť šťastný život,” hovorí Christopher Boyce, výskumný pracovník v Centre vedy o správaní University of Stirling.

Ako napísal pre The Conversation, skutočnú chuť šťastia neokúsil, „kým som neukončil svoju desaťročnú kariéru akademika šťastia, nezbalil som si všetko, čo som potreboval na dlhé mesiace, na bicykel a nezačal sa túlať po svete do Bhutánu.”

image

Vedecky potvrdené: Toto je najšťastnejší človek na svete. Prezradil svoje tajomstvo

Bhután je himalájske kráľovstvo, ktoré je známe tým, že všetky svoje národné politické rozhodnutia zakladá na šťastí. Ako pokračoval Boyce, nechce zavrhnúť vedomosti získané prostredníctvom kníh, veľa však podľa neho treba povedať aj o priamej skúsenosti v živote. Tieto veci sú podľa neho počas cesty za šťastím najdôležitejšie:

Pre trvalé šťastie choď do hĺbky

Keď ľudia hovoria o šťastí, niektorí to odmietajú ako životaschopný spoločenský cieľ, pretože politika šťastia môže byť nesprávne chápaná ako byť človekom, ktorí sa neustále usmieva a smeje. To nie je realistické ani žiadúce. Ťažké emócie sú prirodzenou súčasťou života. Aj k úzkosti by si mal byť skôr otvorený a zvedavý, skrývanie sa pred ňou ti nijako nepomôže.

image

Šťastie spočíva aj v kvalitných vzťahov

Unsplash/Olga Nayda

Maj ciele, ale buď pripravený vzdať sa ich

Ciele môžu byť užitočné. Udávajú smer v našom každodennom živote. Ale je ľahké nechať sa zabaliť do dosiahnutia výsledku a veriť, že od toho závisí naše šťastie. To nie je pravda. Ak nie sme šťastní už počas cesty, je v poriadku položiť si otázku, či sa vôbec oplatí vydať touto cestou, hovorí Boyce.

Nenechaj sa ovplyvniť príbehmi iných

Existuje veľa príbehov o tom, čo znamená šťastný život, no nie vždy sú podložené spoľahlivými dôkazmi. Je ich skutočne veľa (keď dosiahnem toto, budem šťastný alebo že za peniaze si kúpiš šťastie).

Zameraj sa na vzťahy, starostlivosť o duševné a fyzické zdravie či zmysluplný život v súlade s tvojimi presvedčeniami a hodnotami - teda na veci, ktoré ľudia zvyčajne obetujú pri honbe za šťastím.

image

Kamila sprevádza turistov k polárnej žiare. Priemerný Slovák by Fínov s ľahkosťou prepil, hovorí

Dovoľ ostatným dávať

„Vrúcne a láskyplné vzťahy sú nevyhnutné pre šťastný život. To však neznamená, že je ľahké sa k nim dostať,” hovorí Boyce. Podľa neho si často myslíme, že ľudia nás budú milovať iba vtedy, keď splníme určité kritériá, a nie bezpodmienečne za to, kým sme. Musíš sa naučiť púšťať ľudí do svojho vnútra. To potom vedie k hlbšiemu spojeniu a väčšiemu šťastiu.

Neboj sa kríz

„Nedokázal by som sa dostať do Bhutánu na bicykli bez krízy alebo dvoch. Všetci raz budeme čeliť kríze. Mohli by sme si lízať rany a dostať sa späť do sedla, ale aby sme našli cestu cez psychologickú krízu, potrebujeme podporu od ostatných. Musíme si tiež dať čas, aby sme pochopili, čo sa stalo, a aby sme sa uistili, že ideme vpred cieľavedome,” vysvetľuje odborník.

image

Krízy prídu, len sa ich nemusíš báť

Unsplash/William Daigneault

Miliónový hotel

Nič sa nevyrovná ležaniu pod hviezdami. Aj keď sme prirodzení, príliš veľa času trávime vo vnútri - doma či spoločenských priestoroch. Príroda je však nevyhnutná pre náš blahobyt – nielen preto, aby si sa v danej chvíli cítili pokojne a spokojne, ale aj pre udržanie ľudského života pre ďalšie generácie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:49