Za záhadou vražednej studne stál neďaleký cintorín.Unsplash/jf Martin, Youtube/broken Chameleon, Brainee X Canva/
StoryEditor

Vražedná studňa v Londýne zabila stovky ľudí. Dôvod sa skrýval na neďalekom cintoríne

mor27.01.2023., 11:00h

Dodržiavanie pitného režimu je pre nás už samozrejmosťou. A bola aj pre obyvateľov Londýna 19. storočia. Avšak miesto toho, aby im padla voda vhod, studňa Aldgate otrávila stovky ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Na križovatke ulíc Aldgate High Street, Fenchurch Street a Leadenhall Street stojí trochu ošarpané vodné čerpadlo. Vyzerá historicky a nezaujalo by ťa ničím extra, kým by si si neprečítal tabuľku so sprievodným textom.

image

Celé desaťročia bez iného pohlavia. Toto je bizarný príbeh muža, ktorý zomrel bez toho, aby videl jedinú ženu

Samotná pumpa pochádza z roku 1876. Hoci nie je jasné, ako dlho sa miesto využívalo ako studňa, prvýkrát sa o ňom zmieňovali už v roku 1598.

Pumpu snáď najviac preslávila epidémia Aldgatejskej pumpy, kde na následky pitia znečistenej vody zomrelo niekoľko stoviek ľudí. Najprv sa ľudia začali sťažovať na jej odpornú chuť, následne začali rad-radom zomierať.

Pri vyšetrovaní sa zistilo, že voda, ktorá napájala fontánu, bola vypustená až z Hampsteadu v severozápadnom Londýne a počas jej prechodu do vody pretekala voda, ktorá presakovala z cintorínov.

Keď voda prešla cez cintoríny, baktérie, choroboplodné zárodky a vápnik z rozkladajúcich sa tiel sa začali vyplavovať do zásob vody. Čerpadlo bolo následne zatvorené a v roku 1876 znovu pripojené k zásobovaniu spoločnosti New River Company.

image

Za 48 hodín takmer tisíc nehôd a 14 mŕtvych. Takto vyzeral „nepriaznivý” víkend na cestách pred 35 rokmi

Pumpa je známa aj tým, že označuje bod, z ktorého sa kedysi merali vzdialenosti do okresov Essex a Middlesex. Znamenalo to tiež symbolický začiatok East Endu, ako aj údajné označenie miesta, kde bol v Londýne zastrelený posledný vlk (na pumpe je pamätná tabuľa s hlavou vlka, ktorá odkazuje na túto skutočnosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:41