Dopravná nehoda v minulostiFacebook/Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

Za 48 hodín takmer tisíc nehôd a 14 mŕtvych. Takto vyzeral „nepriaznivý” víkend na cestách pred 35 rokmi

Miroslav Kamody16.01.2023., 17:00h

Počas jedného víkendu pred 35 rokmi sa v Československu v priemere každé tri minúty stala jedna dopravná nehoda. Dnes sme na tom našťastie omnoho lepšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Svet sa za posledných 30 rokov poriadne zmenil. Svoje by o tom vedeli povedať aj Slováci, ktorí toto časové obdobie žijú v samostatnom slovenskom štáte. Predtým sme boli súčasťou Československa a mnohé veci boli inak.

My sa však teraz zameriame na vývoj dopravnej situácie. Aj keď sme ešte stále nedokončili diaľnicu D1 do Košíc, samotné autá si polepšili hlavne z hľadiska bezpečnosti. Na druhú stranu je ich však viac. Omnoho viac.

image

Majka si na vysnívanú čajovňu zarobila jazdením na kamióne: Cúvanie bol neustály boj, najhorší vodiči sú v Portugalsku

Zatiaľ čo v roku 1993 bolo u nás registrovaných 1,6 milióna vozidiel, dnes je to už 3,5 milióna. Okrem toho bolo za prvý rok existencie Slovenska zaznamenaných 50 198 dopravných nehôd, čo je skutočne šialené číslo.

Enormné množstvo nehôd

Pre lepšiu predstavu, za predminulý rok to bolo len 11 886 nehodových udalostí. To nás vracia k reportáži spred 35 rokov, konkrétne z 25. novembra 1988. Vtedy sme síce ešte boli súčasťou Československa, no z celovej bilancie poriadne mrazí.

Ako totiž informuje moderátorka, „štatistika dopravnej nehodovosti za minulý víkend nebola priaznivá”. Na cestách sa totiž v priebehu 48 hodín stalo až 997 nehôd, ktoré si dokopy vyžiadali 14 obetí. To znamená jednu nehodu v priemere každé tri minúty.

Smrteľné nehody klesli o vyše polovicu

Samozrejme, ide o územie celého Československa a reportáž nespresňuje, v ktorých častiach sa nehody stali, no beztak ide o mimoriadne desivé číslo, pod ktoré sa zo značnej časti museli podpísať aj Slováci.

image

Nič bizarnejšie už dnes neuvidíš. Poliak napchal 23 ľudí do jedného auta, prešli takto najmenej 1200 kilometrov

Počas tridsiatich rokov samostatnosti našťastie klesol aj počet usmrtených osôb na cestách, a to o viac ako o polovicu. Z 582 ľudí v roku 1993 sa znížil na 226 osôb v roku 2021.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:58