Fúzna reakciaBrainee x Canva
StoryEditor

Vedci oznámili veľký prelom vo svojej práci. Prvýkrát vyrobili viac energie, než na ňu vynaložili

TASR14.12.2022., 11:00h

Ministerstvo energetiky USA v pondelok ohlásilo „veľký vedecký prelom” vo výskume jadrovej fúzie. Americkým vedcom sa podľa ministerstva prvýkrát podarilo vykonať túto reakciu tak, že pri nej vzniklo viac energie, než sa na ňu vynaložilo.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento objav by mohol otvoriť cestu k využívaniu alternatívnych zdrojov čistej energie. Prelomový experiment vykonali vedci amerického federálneho výskumného zariadenia Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) so sídlom v Kalifornii.

Podľa ministerstva energetiky USA tento veľký vedecký prelom otvorí cestu k ďalšiemu „pokroku v oblasti obrany a budúceho rozvoja čistej energie”.

image

Veterné elektrárne na Slovensku. Prečo u nás fungujú len dve a bude niekedy naša krajina posiata turbínami?

Zapíše sa do učebníc dejepisu

„Tento významný medzník nepochybne podnieti ďalšie objavy... a zapíše sa do učebníc dejepisu,” uviedla na tlačovej konferencii vo Washingtone ministerka enegetiky Jennifer Granholmová, ktorú citovala agentúra AP.

Podľa riaditeľky LLNL Kim Budilovej je zvládnutie procesu jadrovej fúzie „jednou z najväčších vedeckých výziev v dejinách ľudstva”. Vedcom z tohto laboratória sa poradilo v tomto smere dosiahnuť významný posun, keď v rámci experimentu „vyprodukovali za pomoci fúzie viac energie, než predstavovala na ňu vynaložená energia”.

image

Fúzny reaktor

Brainee x Canva

Pred nami sú ešte desaťročia práce

Priemyselné využitie procesu jadrovej fúzie však bude zrejme možné až o niekoľko desaťročí. Pri jadrovej fúzii, ktorá sa v laboratórnych podmienkach podarila v uplynulých dvoch týždňoch, sa dosiahol 120-percentný čistý energetický zisk, uviedol v nedeľu denník The Financial Times s odvolaním sa na ľudí oboznámených s predbežnými výsledkami vykonaných experimentov.

Časť vedeckej komunity považuje jadrovú fúziu za bezpečný a takmer neobmedzený zdroj energie budúcnosti, najmä preto, že produkuje málo odpadu a žiadne skleníkové plyny. Jej rozvoj by mohol ľudstvu pomôcť odpútať sa od fosílnych palív.

image

Solárna energia v noci? S odvážnym projektom od bývalého zamestnanca SpaceX je to možné

O úspešné vykonanie fúzie atómových jadier, ku ktorej prirodzene dochádza na Slnku a ďalších hviezdach, sa rôzne vedecké tímy pokúšajú už celé desaťročia.

Ako funguje jadrová fúzia

Fúzne zariadenie LLNL pozostáva z takmer 200 laserov s veľkosťou zhruba troch futbalových ihrísk, ktoré vysokou energiou bombardujú jadrá v malom priestore s cieľom spustenia fúznej reakcie.

Jadrová fúzia sa líši od jadrového štiepenia tým, že spája dve atómové jadrá namiesto štiepenia jedného. Energia z jadrového štiepenia sa v súčasnosti používa v jadrových elektrárňach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:54