DelfínUnsplash//
StoryEditor

V Čiernom mori hromadne umierajú delfíny. Kvôli vojne na Ukrajine sa na breh dostanú popálené a dezorientované

kam07.11.2022., 13:00h

Vojna na Ukrajine ovplyvnila milióny ľudí. Pri hrozivých správach o ľudských obetiach sa však zabúda na prírodu, ktorá sa vôbec nevie brániť.

Lajkuj Brainee.sk na

Spolu s tisíckami mužov, žien a detí, ktorí zomreli po tom, ako Rusko vo februári vtrhlo na Ukrajinu, došlo v Čiernom mori k stovkám obetí medzi delfínmi a sviňúch. Informuje o tom portál Business Insider. Okrem ľudských obetí tak vo veľkom trpí aj príroda, ktorá sa sama nevie brániť.

Vedci, ktorí študujú tento región, hlásili na jar a v lete 2022 „nezvyčajný nárast“ uviaznutí a vedľajších úlovkov – keď zvieratá neúmyselne chytia rybári. Podľa nedávnej správy od ACCOBAMS (Dohody o ochrane veľrýb v Čiernom mori, Stredozemnom mori a priľahlej oblasti Atlantiku) sa to týkalo delfínov, sviňuch a veľrýb.

image

Keď sa vojna prediera krajinou, príroda je na poslednom mieste. Zdevastovaná Ukrajina sa už možno nespamätá

Popálené delfíny

„Vojna Ruska proti Ukrajine eskalovaná vo februári 2022 stavia celú oblasť Čierneho mora pod obrovskú hrozbu. Vojenské aktivity v morských a pobrežných oblastiach môžu ovplyvniť morský bióm v regióne vrátane veľrýb,” uvádza v správe Ericha Hoyta, výskumného pracovníka z britskej Whale and Dolphin Conservation, ktorí spolupracovali s vedcami ACCOBAMS.

Výskumníci pracujú na určení príčiny úmrtí, ktoré boli pozorované. Problémom bezpečného zberu údajov a lodných prieskumov je však neustále prebiehajúca vojna a potenciálne hrozby, ktoré predstavujú plávajúce míny. „Objavili sa správy o delfínoch vyplavených na breh s fyzickými zraneniami, ako sú popáleniny, ktoré by mohli byť priamym dôsledkom toho, že sa dostali do krížovej paľby,” píše Insider.

image

Delfín

Unsplash//

Ivan Rusev, riaditeľ výskumu v ukrajinskom národnom prírodnom parku Tuzla Estuaries, začiatkom tohto roka uviedol, že delfíny vyplavujú na breh stopy po popálení od bômb alebo mín, zatiaľ čo iné sa zdajú byť neschopní navigácie. Ďalšie zase akoby niekoľko dní nejedli. Ich vedľajšie úlovky by však mohli súvisieť najmä s hlasnými zvukmi vojny.

Ako komunikujú podmorské cicavce

„Delfíny a sviňuchy sa pri navigácii, hľadaní potravy a vzájomnej komunikácii spoliehajú na zvuk,” povedal Hoyt. „Hluk zo zvýšenej lodnej dopravy môže mať určitý vplyv, ale zvuky výbuchov na hladine alebo pod vodou by mohol dezorientovať, zraniť alebo zabiť delfíny a sviňuchy v okruhu niekoľkých míľ alebo spôsobiť zvýšený počet uviaznutí alebo vedľajších úlovkov.”

image

Pokus sa vymkol spod kontroly. Margaret mala intímny pomer s delfínom, ten zo smútku spáchal samovraždu

Delfíny, sviňuchy a veľryby majú mimoriadne ostrý sluch a využívajú echolokáciu na mapovanie prostredia. Vydávajú krátke pulzujúce „cvaknutia“, podobné lusknutiu prstom, ktoré putujú vodou, kým nenatrafia na nejaký predmet a odrazia sa späť k delfínovi. To však môže byť narušené ďalšími hlasnými zvukmi.

Delfíny okrem toho používajú na vzájomnú komunikáciu zvuk podobný píšťalke a dokonca boli zdokumentované aj slovné označenia na vzájomné oslovovanie. V podstate by sa dalo povedať, že ide o mená. Je treba dodať, že zvuky sa vo vode šíria nielen ďalej, ale aj asi štyri a pol krát rýchlejšie ako vzduchom. Vplyv výbuchov je tak ešte škodlivejší.

image

Sviňuchy

Unsplash//

Životne dôležité oblasti

Aj keď sa vedci ešte len snažia potvrdiť dôvody zvýľšeného počtu úmrtí na pobreží, podľa Hoyta môžu za dezorientácie výbuchy. Ďalším faktorom môže byť, že boje vyháňajú cicavce zo známych ukrajinských vôd a pri hľadaní potravy ich privádzajú do neznámych oblastí, kde môžu s väčšou pravdepodobnosťou skončiť v sieti alebo uviaznuť na pobreží.

Situáciu podľa Business Insider zhoršuje aj fakt, že experti označili pobrežné oblasti blízko Ukrajiny za životne dôležité pre niektoré populácie delfínov a sviňúch. Niekoľko lokalít, vrátane niektorých, ktoré boli vystavené bojom, bolo predtým označených ako dôležité biotopy, vrátane oblastí okolo Krymského polostrova, Kerčského prielivu a Azovského mora.

image

Do bojov na Ukrajine sa chystá zamiešať tretia strana. Ktorej armáde "generál Zima" pomôže viac?

„Samozrejme, existujú obavy, že delfíny a sviňuchy, o ktorých je známe, že využívajú tieto oblasti po celý rok, budú zabité alebo vyhnané,“ povedal Hoyt. „Ale pretože tam teraz nemôže prebiehať žiadny výskum, jednoducho to nebudeme vedieť, kým sa vojna neskončí.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:12