Bzučanie má priaznivé účinky na naše zdravie.Mor Shani/Unsplash
StoryEditor

Zamýšľal si sa niekedy nad tým, prečo hmkáš? Nie je to zbytočný zvuk, má zaujímavé zdravotné výhody

Nikola Michalkova30.10.2022., 12:00h

Experti sa zamerali na výskum výhod známeho hmkania alebo aj „bzučania“, ktoré si určite počul pri meditácii. Zistili, že má priaznivé účinky pre naše telo.

Lajkuj Brainee.sk na

Existuje mnoho bezvýznamných vecí, ako napríklad dotýkanie sa trávy, ktoré však majú priaznivé účinky, uvádza sa na portáli Vice. Ako sa ukázalo, jednou z takýchto vecí je aj hmkanie, z ktorého sme si neraz určite robili srandu, keď sme niekoho videli v tureckom sede s rukami na kolenách a počuli, ako im z úst vychádza bzučanie podobné včele. Keď si však prečítaš, aké to má priaznivé účinky, možno to začneš praktizovať aj ty.

Niekoľko benefitov

Experti vysvetľujú, že bzučanie má rôzne zdravotné benefity, ako napríklad redukuje stres, zlepšuje náladu, detoxikuje telo, pomáha bojovať s chorobou či pomáha pri črevných problémoch. „Keď človek prvýkrát počuje, že jednoduché hmkanie má rôzne výhody, znie to príliš jednoducho, až smiešne,“ uvádza na portáli Vice Brian Lai, špecialista z Hong Kongu, 

„Ale keď sa pozrieme na ľudské telo, môžeme začať chápať, prečo sa používa po stáročia a prečo ho veda začína konečne skúmať.“

Samozrejme, hmkanie, čiže vydychovanie cez nos, počas čoho sa vytvárajú vibrácie, ktoré znejú ako bzučiaca včela vzadu v hrdle, nie je žiadna novinka. Podľa učiteľa jógy z Filipín Joshua Davida Webba, je to súčasťou tradície jógy alebo nácvik regulácie dychu. 

image

Bzučanie redukuje stres, detoxikuje telo či pomáha pri črevných problémoch

Volant/Unsplash

Hmkanie alebo bzučanie sa nazýva aj „bhramari pranayama“, pričom bhramari je odvodené zo slova včela. Jogíni ho už dlhú dobu využívajú na upokojenie nervového systému. Podľa Webba je to ako keď človek spustí nohu z plynového pedálu a povie svojmu telu, že „je to v poriadku, nikto ťa nenaháňa.“

Funguje to

Lai vysvetľuje, že táto metóda funguje, pretože bzučanie spôsobuje turbulencie v nosovej dutine, vďaka čomu sa zvyšuje uvoľňovanie silnej molekuly, ktorá je známa ako oxid dusnatý. Oxid je vazodilatátor (látka, ktorá vyvoláva rozšírenie ciev, pozn. red.), čo je dôležité pri ľahšom prietoku krvi v tele. 

„Ak je lepší prietok krvi, máte zredukovaný krvný tlak, a z toho dôvodu sa môže zrelaxovať aj nervový systém. Keď uvoľníte svoj nervový systém, vaša rozrušená myseľ sa upokojí,“ hovorí Faisal Tabusalla, dychový inštruktor z Filipín. 

Oxid dusnatý je taktiež aj bronchodilatátor (látka, ktorá rozširuje priedušky, pozn. red.), čo znamená, že uľahčuje dýchanie uvoľnením svalov v pľúcach a rozšírením dýchacích ciest. Má takisto aj protizápalové, antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti, takže je rozhodujúci pre našu imunitu. 

„Existujú aj iné spôsoby, ako zvýšiť oxid dusnatý v tele, ako je diéta a rôzne doplnky, ale bzučanie je jednoduché, rýchle a dostupné každému,“ hovorí Lai. Regulárne nosové dýchanie tiež vypúšťa oxid v tele, ale jedna štúdia ukazuje, že pri spomínanom bzučaní sa uvoľňuje až 15-krát. Iná štúdia zase hovorí, že sa tým produkcia zvýši 7-krát. Samozrejme, je dôležité poznamenať, že oxid dusnatý sa nedá efektívne získať dýchaním ústami, čo mnohí ľudia podvedome robia. 

Vplyv na mnoho funkcií

Hmkanie či bzučanie neovplyvňuje len dýchanie, ale aj mnoho iných telesných funkcií, keďže stimuluje blúdivý nerv. Ten je hlavnou zložkou parasympatického nervového systému, ktorý vysiela informáciu z mozgu do mnohých orgánov v tele, a preto ovplyvňuje aj zmyslové motorické funkcie, náladu, trávenie či srdcovú frekvenciu. 

„Pretože blúdivý nerv cestuje cez hltan a hrtan v hrdle, bzučanie vytvára vibrácie, ktoré stimulujú a zlepšujú funkciu tohto nervu,“ vysvetľuje Lai. 

Takisto dokáže pomôcť pri detoxikácii tela tým, že prepustí viac vzduchu do lymfatického systému, ktorý je zodpovedný za absorpciu mastných kyselín v žalúdku a pomáha telu brániť sa proti infekcii. 

Lai tvrdí, že pre zdravých ľudí nie je takmer žiadny dôvod, ktorý by im mohol brániť v bzučaní, pokiaľ to nikoho neruší alebo nemá špecifické zdravotné problémy, ktoré by hmkanie mohlo spustiť alebo zhoršiť. Avšak, úžasná vec na bzučaní je, že nevyžaduje žiadne špeciálne schopnosti. Väčšina ľudí to dokáže hneď. „V skutočnosti môžete povedať len slovo hum a potom to slovo predĺžiť,“ opisuje Tabusalla. 

image

Bzučanie má priaznivé účinky na naše zdravie.

Mor Shani/Unsplash

To znamená, že sa nadýchneš nosom so zatvorenými ústami a vydýchneš cez nos, počas čoho robíš plynulý „hummm“ zvuk. Budeš cítiť vibrácie okolo tvojho nosa a úst, kým tón prirodzene nedoznie. 

Odporúčanie

Tabusalla odporúča opakovať to päť až desať minút, dvakrát až štyrikrát za deň. Môžeš si z toho urobiť vyhradený čas pre seba a sústrediť sa výhradne len bzučaniu, alebo je možné robiť to aj pri iných činnostiach. Takisto odporúča, aby si bol jemný pri praktizovaní bzučania a netlačil či neťahal vzduch silou. Čo je podľa neho dôležité, je cítiť fyzické vibrácie, pričom nie je podstatné to, ako sú hlasné či dlhé.

image

Tipy, čo robiť, ak si nemôžeš dovoliť terapiu. Dávaj si však pozor, nie sú jej náhradou

„Budete vedieť, že to funguje, keď sa tým budete schopní upokojiť,“ hovorí Tabusalla. Niektorým sa to môže zdať také jednoduché, a predsa také prospešné, že majú pocit, že je to príliš dobré na to, aby to bola pravda. Ale Webb, učiteľ jógy, povzbudzuje ľudí, aby bzučanie vyskúšali. „Osobná skúsenosť je vždy istým spôsobom najlepšou a zároveň jedinou cestou, ako zistiť, či niečo naozaj funguje alebo nie.“

„Ako kolektív sme stratili vieru v silu a moc ľudského tela a najmä v jeho prirodzené schopnosti liečiť sa. Niekedy je odpoveď na naše problémy bližšie, ako si myslíme. Často ju máme doslova pod naším nosom,“ uzatvára Lai. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:54