Armáda Špásy ťa spasí, keď to budeš najviac potrebovať.Ig/bratislava.sk/
StoryEditor

Stratíš v meste peňaženku či preženieš to s alkoholom? Pomôže ti Armáda špásy

Martina Bednárová05.07.2022., 12:00h

Mesto Bratislava spúšťa unikátny projekt. V centre mesta bude v nočných víkendových hodinách pôsobiť skupina ľudí, ktorí ti pomôžu doslova sa zorientovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo si budeme klamať – zažili sme to všetci. Odpojíme sa od skupinky pri pomerne obľúbenej piatkovej činnosti – tour the bar. Preženieme to s alkoholom, stratíme kľúče, peňaženku, alebo len sme zhodou okolností odsúdení na čakanie nočného spoja sami o 3 ráno. Vtedy by sa nám zišla pomoc, ale polícia by asi nebola nadšená, keby musela vyslať hliadku k ustráchanému dievčaťu, aby s ňou počkali na autobus. Práve pre takého situácie vzniká v hlavnom meste Slovenska projekt s názvom Armáda Špásy. Čítaš dobre. Nejde o preklep.

„Okrem mestskej polície, štátnej polície či záchrannej zdravotnej služby bude po novom k bezpečnosti a znižovaniu rizík v nočnej Bratislave prispievať aj dobrovoľnícka Nočná pomoc tzv. Armády špásy. Pretože pomoc v noci často potrebujeme v prípadoch, keď ešte nie je dôvod volať políciu, alebo zachránku. Bezpečné nočné mesto je skrátka aj o drobnostiach, o pohári vody, o bezpečnej ceste domov,“ informuje mesto na Instagrame.

Hliadka bude aktívna v piatok a v sobotu (to nás neprekvapuje) od 23:00 do 3:00 rána. Aktívne bude brázdiť frekventované časti mesta, v ktorých sa sústreďuje nočný život. Stačí ju osloviť.

Čo to tá Špása vlastne je? Ide o „dobrovoľný akt pomoci, svetielko na konci blekautu, vyslobodenie zo špásového oparu, keď to práve potrebuješ. Skrátka záchrana tela a duše pre zajtrajší život,“ vysvetľuje mesto na sociálnej sieti.

Samozrejme dúfame, že nikdy nebudeš musieť podobnú pomoc využiť, ale ak áno, snáď ti budú hliadkujúci poruke.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:08