Malé dieťa prežíva pubertuUnsplash/phil Goodwin/
StoryEditor

Husté kosti, veľký penis a trvalé erekcie. Doktorov fascinuje dvojročný chlapec, ktorý už prežíva pubertu

kam20.06.2022., 14:00h

Dvojročné dieťa si prechádza tým, čím by si malo až o desať rokov. Môže za to malá chyba, ktorá mu zrejme navždy zmení život.

Lajkuj Brainee.sk na

Pubertou si prešiel každý z nás. U dievčat sa objaví približne medzi desiatym až pätnástym rokom života, u chlapcov začína zhruba o rok neskoršie. U dievčat je spojená s rastom ochlpenia, počiatkami menštruácie, rastom pŕs, u chlapcov naberaním svalovej hmoty, rastom brady a fúzov či mutáciou hlasu. Celkovo je toto obdobie spojené s nástupom funkcie pohlavných žliaz a zásadne ovplyvňuje výzor človeka.

O to prekvapivejšie je, že do tohto vývinového stavu sa dostalo dvojročné chlapča, píše Insider. Dôvodom bolo podľa všetkého vystavenie sa testosterónovému gélu svojho otca. Dieťa malo na svoj vek približne dvojnásobnú hustotu kostí a toľko hormónu ako dospelý muž.

{article}73103{/article}

Malé dieťa s veľkým penisom

Jeho matka povedala, že dieťa malo „veľký“ penis a „masívne, trvalé erekcie“, ktoré ju znepokojovali, a tak ho vzali k viacerým britským lekárom. Po kolách testovania sa jeden z nich spýtal rodičov dieťaťa, či bolo vystavené testosterónovej liečbe. Ako sa ukázalo, otec batoľaťa používal testosterónový gél zo zdravotných dôvodov.

„Strávila som dva roky svojho života myslením si, že ho chránim a starám sa oň, aj keď v skutočnosti bolo jeho vlastné prostredie kontaminované,” povedala pre stránku matka. Je však dôležité zdôrazniť, že príznaky dieťaťa sa zdajú byť úplnou náhodou a nie výsledkom zanedbania, píše portál Futurism.

Ide o fascinujúcu medicínsku prípadovú štúdiu, nehovoriac o príklade fascinujúcej sily hormónov nad ľudskými telami. Doktor Benjamin Udoka Nwosu, vedúci detskej endokrinológie v Cohen Children's Medical Center v New Yorku pre Insider povedal, že testosterón zostáva na koži a môže sa čiastočne prenášať cez oblečenie. Rodičia batoľaťa teraz žiadajú výrobcu, aby na etiketu vytlačil varovanie.

Bežná liečba

Za zmienku tiež stojí, že skorý nástup puberty u dieťaťa bol spôsobený pravidelnou lekárskou liečbou používanou na starostlivosť potvrdzujúcu pohlavie. V tomto prípade otec použil krém na zlepšenie kondície svojich semenníkov. Nikto by nenamietal proti takémuto použitiu testosterónu – aj keď v tomto prípade skutočne ublížil svojmu dieťaťu.

{article}73869{/article}

Prečo teda všetky tie snahy obmedziť a dokonca zakázať podobnú liečbu transrodovým ľuďom? Je skvelé, že pre cisgender (osoba sa stotožňuje s tým, ako bola označená pri narodení) ľudí máme k dispozícii rodovo potvrdzujúce liečby, aj keď niektorí, ako napríklad táto rodina, môžu byť pri používaní opatrnejší. V spravodlivejšom svete by sme možno mohli túto zdvorilosť rozšíriť na každého, dodáva portál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:53