Vycvičený potkan.Twitter/gecko39/
StoryEditor

Potkany zachraňujú životy. Používajú na to podomácky vyrobené batohy

Alexandra Ševčíková09.06.2022., 08:00h

Vycvičia ich, aby sa dostali do trosiek budov po zemetrasení. Potkany majú v malých ruksakoch mikrofón, aby sa záchranári spojili s tými, ktorí prežili.

Lajkuj Brainee.sk na

Na inovatívnom projekte pracuje 33-ročná vedkyňa Donna Kean z Glasgowa. Ako uvádza Good News Network, doteraz bolo vycvičených sedem potkanov, pričom trvalo len dva týždne, kým sa vycvičili a naučili postup. V súčasnosti používajú podomácky vyrobené prototypy batohov s mikrofónom, kým ich vedci posielajú do falošných sutín. 

Špeciálne vytvorené batohy obsahujú mikrofóny a video zariadenia, ako aj sledovače polohy. Tie umožnia záchranným tímom komunikovať s preživšími počas skutočných zemetrasení. 

Donna žije už rok v Morogoro v Tanzánii a spolupracuje s neziskovou organizáciou APOPO na projekte s názvom Hero Rats. Hlodavce dostanú šancu pracovať v teréne v Turecka. To je náchylné na zemetrasenia a budú tam spolupracovať s pátracím a záchranným tímom. 

Donna Kean, ktorá študovala ekológiu, sa pôvodne zaujímala o správanie sa primátov. Avšak potkany ju fascinovali. Zaujalo ju, ako rýchlo sa dokážu učiť a trénovať. Vysvetlila pre Good News Network, že je to len mylná predstava, že sú nehygienické. Opísala ich ako „spoločenské“ stvorenia a verí, že ich „práca“ zachráni životy. 

image

Kedysi sme sliepky uctievali, nie jedli. Vtáky boli často slávnostne pochované vedľa ľudí

Spolu 170 potkanov trénujú na rôzne projekty vrátane hľadania nášľapných mín. Dúfa, že sa im podarí vyčuchať aj brucelózu, infekčnú chorobu, ktorá postihuje hospodárske zvieratá. 

Potkany sú veľmi svižné a nikdy neodpálili nášľapnú mínu. Vďaka svojej obratnosti sú ideálne na použitie v oblastiach katastrof. „Mohli by sa dostať do malých priestorov, aby našli obete pochované v troskách,“ povedala Donna. Dodala, že ešte neboli v teréne a zatiaľ trénujú vo falošných sutinách. 

image

Potkan vycvičený na nájdenie obetí po zemetraseniach.

Twitter/air1news/

Ako vysvetlila, keď dostanú nové ruksaky, budú vedieť kde v troskách sa hlodavec nachádza. „Máme potenciál hovoriť s obeťami prostredníctvom potkanov,“ povedala. Sú vycvičené reagovať na pípnutie, ktoré ich zavolá naspäť na základňu. 

„Kolegyňa je krajčírka, vyrába ruksaky, je veľmi talentovaná,“ dodala Donna. Vďaka tomu majú batohy na mieru, ktoré budú mať kamery, mikrofóny a vysielač polohy. 

Potkany dokážu žiť z čohokoľvek a v rôznom prostredí. Práve to podľa Donny z nich robí ideálnych adeptov na záchranárske práce. Na podobné účely sa používali psy, ale tieto hlodavce majú oproti ním výhodu, keďže sú malé a ohybné. 

„Dúfame, že to zachráni životy, výsledky sú naozaj sľubné,“ dodala na záver Donna. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:08