Pexels Carolina Grabowska
StoryEditor

Vedci do hojivých náplastí pridali nanočastice a rybí olej. Výsledok pokusu prekvapil

10.05.2022, 07:00
Autor:
redred

Odborníci tiež zistili, že rybí olej pôsobí v porovnaní so známym antibiotikom lepšie na prepis génov ovplyvňujúcich proces hojenia, teda napríklad na tvorbu nových ciev a kolagénu.

Nové zloženie hojivých náplastí na popáleniny testovali vedci z Agronomickej fakulty Mendelovej univerzity v Brne v spolupráci s Lucy Vojtovou z českého Stredoeurópskeho výskumného inštitútu (CEITEC) Vysokého učení technického (VUT) a ďalšími odborníkmi.

Ako informoval inštitút na svojej stránke, vôbec prví skúsili do základu náplastí pridať organické nanočastice so zabudovaným rybím olejom.

Prelomový experiment

Podľa brnianskych vedcov, výsledky experimentu ukazujú, že v niektorých prípadoch pôsobilo nové zloženie náplastí na hojenie kožných rán lepšie ako v súčasnosti bežne používané postupy.

„Inšpiráciou pre celý výskum boli lekári z Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne. Oslovili nás s tým, že majú s rybím olejom dobré skúsenosti. Využívali ho u onkologických pacientov, ktorým po vyoperovaní nádoru zostali rozsiahle rany, a tie sa vďaka nápojom obsahujúcim rybie olej údajne lepšie hojili,“ uviedol vedúci projektu Tomáš Komprda z Ústavu technológie potravín AF MENDELU.

Vedci potom na základe toho naplánovali rozsiahly experiment, v rámci ktorého testovali šesť variantov náplastí a sledovali niekoľko parametrov spojených s procesom hojenia kože.

Ako kontrola slúžil základ náplasti, takzvaný kryt. Ten vytvorila vedúca výskumnej skupiny „Pokročilé biomateriály“ Lucy Vojtová.

„Do neho vedci vložili organické nanočastice, rybí olej a antibiotikum mupirocín, ktoré sa pri hojení kožných rán bežne používa. Ďalej pripravili variant, kedy do krytu vložili nanočastice s už zabudovaným rybím olejom a nanočastice so zabudovaným mupirocínom,“ napísal CEITEC na svojom webe.

Pokusy

Hotové náplasti vedci následne testovali na ošípaných a počas troch týždňov sledovali, ako kryty s rôznym zložením ovplyvnia hojenie rán.

„Problém je, že väčšina podobných pokusov sa robí na hlodavcoch. Koža potkana sa ale hojí inak ako koža človeka. Naopak koža prasaťa sa hojí rovnako ako ľudská. Preto sme zvolili finančne nákladnejší variant experimentu,“ spresnil Tomáš Komprda.

Testovaná kombinácia organických nanočastíc a rybieho oleja, podľa neho, najlepšie zo všetkých sledovaných parametrov pôsobila na tvorbu hydroxyprolínu, čo je kľúčová aminokyselina na tvorbu kolagénu, hlavnej štruktúrnej bielkoviny spojivových tkanív.

„Kolagén musí vznikať v správnom množstve, aby sa rana dobre hojila, ale zároveň nevznikali veľké jazvy. V experimente sa nám ukázalo, že vplyvom spojenia nanočastíc a rybieho oleja sa tvorilo skutočne viac hydroxyprolínu, ako sme pozorovali na ostatných vzorkách,“ ozrejmil.

Odborníci tiež zistili, že rybí olej pôsobí v porovnaní so známym antibiotikom mupirocínom lepšie na prepis génov ovplyvňujúcich proces hojenia, teda napríklad na tvorbu nových ciev a kolagénu.

Hojenie

Proces hojenia je dynamický a vedci preto odoberali vzorky 3., 7., 14. a 21. deň po vzniku rany.

„Zaujímavé bolo, že samotný rybí olej, mupirocín a kombinácia nanočastíc s rybím olejom mali vrchol tvorby nových ciev už 14. deň a po ňom tvorba klesala. Kde kontrolné a ostatné varianty stúpali až do 21. dňa. To značí skutočne zrýchlenú tvorbu ciev,“ povedal Zbyšek Sládek z Ústavu morfológie, fyziológie a genetiky zvierat.

„V tejto chvíli nie sme tak ďaleko, že začneme do všetkých náplastí na hojenie popálenín pridávať nanočastice s rybím olejom. Liečenie kožných rán sme určite nevyriešili. Čiastkové výsledky sú však zaujímavé a ukazuje sa, že náplasti môžu fungovať zase o niečo lepšie ako tie v súčasnosti používané,“ zhrnul Komprda.

Už teraz vedci premýšľajú nad ďalšími variantmi experimentov a možnosťami, ako by sa liečivé účinky náplastí na hojenie kožných rán dali ešte viac zlepšiť. Ponúka sa napríklad využitie anorganických nanočastíc namiesto tých organických.

 

01 - Modified: 2024-01-07 21:00:00 - Feat.: - Title: Úspešné výsledky výskumu v Košiciach. Inovatívny biomateriál podporuje hojenie kože 02 - Modified: 2022-09-19 08:07:36 - Feat.: - Title: Vedci popísali doteraz neznámy mechanizmus pri RNA. Má pomôcť zastaviť rast nádorov 03 - Modified: 2022-07-14 05:00:00 - Feat.: - Title: Vedci pomocou nanočastíc vyvinuli novú vakcínu proti silnému typu chrípky 04 - Modified: 2021-12-16 15:06:16 - Feat.: - Title: Vedci podrobne opísali, ako sa uvoľňuje genetická informácia z vírusových častíc
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 14:57