Po covide niektorí vraj hlúpnu (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Ďalší dôvod zaočkovať sa. Po covide totiž môžeš ohlúpnuť, tvrdia vedci

Radka Rosenbergová07.08.2021., 09:00h
Tí, ktorí prekonali koronavírus alebo ním boli infikovaní, nezvládali riešenie rôznych úloh. Odborníci u nich navyše zaznamenali pokles inteligencie. Strašidelné, však?
Lajkuj Brainee.sk na

Minulý rok - od januára do decembra - robili britskí vedci testy inteligencie. Skúmali IQ až 81 337 ľuďom. Medzi nimi bolo asi 13-tisíc nakazených koronavírusom. Ľuďom zadávali rôzne úlohy ako napríklad riešenie problémov, plánovanie či zdôvodnenie istých súvislostí a prišli k zaujímavým výsledkom. 

Ľudia, ktorí boli infikovaní covidom-19, ťažšie zvládali riešenie úloh ako tí, ktorí sa vírusom nikdy nenakazili. Pri tých najhorších prípadoch ochorenia, keď potrebovali pľúcnu ventiláciu, vedci zaznamenali až sedembodový pokles inteligencie, píše portál metro.

Štúdiu publikovali v recenzovanom vedeckom časopise Lancet, pričom sa jej zúčastnili vedci z Imperial College London, Kings College a univerzít v Cambridge, v Southamptone a v Chicagu. Jej autori uvádzajú, že mnohí ľudia majú dlhodobé príznaky koronavírusu, medzi ktoré patria napríklad aj problémy so sústredením, horšia pamäť či ťažkosti s rozprávaním. Najhoršie na tom boli tí po hospitalizácii s covidom. 

Vedci naznačujú, že jedným z dôvodov poklesu inteligencie bol pokračujúci účinok vírusu na našu schopnosť jasne myslieť či sústrediť sa. Tvrdia, že tieto zistenia by mali slúžiť ako podklad k hlbšiemu skúmaniu tejto problematiky. 

Ľudia, ktorí mali covid, ťažšie zvládali riešenie rôznych úloh (ilu) Ľudia, ktorí mali covid, ťažšie zvládali riešenie rôznych úloh (ilu) unsplash.com

Pamätajú si oveľa menej

Ďalšie štúdie naznačujú, že  neurodegeneratívne ochorenia (ako Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba či rakovina) sa môžu častejšie rozvinúť u ľudí, ktorí prekonali koronavírus. Vedci študovali účinky týchto mozgových ochorení na 782 účastníkoch, pričom 394 z nich malo navyše pozitívny test na koronavírus. 

Z milióna nakazených pacientov pociťovalo takmer 400-tisíc postcovidové príznaky - najčastejšie únavu, dýchavičnosť, bolesť svalov a stratu pamäte. Dokonca to trvalo viac ako rok. Okrem toho - asi 600-tisíc ľudí uviedlo, že tieto príznaky negatívne ovplyvnili ich každodenný život.

„Napríklad predošlé štúdie o hospitalizovaných pacientoch s respiračným ochorením ukazujú objektívny a subjektívny úbytok poznávacích schopností a tvrdia, že u niekoho pretrvávajú päť rokov,“ uvádzajú odborníci v záverečnej správe výskumu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:20