Foto: IlustračnéPixabay.com/sciencefreak, TASR/AP
StoryEditor

Bojíš sa o počet a kvalitu svojich spermií po očkovaní? Nová štúdia priniesla prekvapivé výsledky

pc18.06.2021., 14:00h
Nová štúdia skúmala, či mRNA vakcíny majú vplyv na mužskú plodnosť. Výsledky ťa potešia.
Lajkuj Brainee.sk na

Ak ťa vystrašili informácie, že vakcína môže poškodiť plodnosť, vedci majú pre teba dobrú správu. Podľa štúdie, ktorá bola vo štvrtok zverejnená v odbornom magazíne JAMA, počet a kvalita spermií u mladých zdravých mužov sa nemení po podaní prvej ani druhej dávky vakcín Pfizer či Moderna, informuje CNN.

Podstúpili vyšetrenie 

Štúdia sledovala vzorky 45 mužov vo veku od 25 do 31 rokov. Predtým, než dostali prvú dávku mRNA vakcíny, podstúpili vyšetrenie, aby sa zistilo, či nemajú problémy s plodnosťou. 

Spermie im odobrali pred prvou dávkou mRNA vakcíny, následne 70 dní po druhej dávke. „Máme dôkazy, ktoré by vás mali ubezpečiť, že riziko imunizácie, ktorá ovplyvňuje počet spermií, je extrémne nízke,“ prezradil lekár David Cohen, ktorý sa nezúčastnil štúdie.

Problémom môže byť nákaza 

Ranjith Ramasamy, riaditeľ mužskej reprodukčnej medicíny a chirurgie na Univerzite Health System v Miami, ktorý viedol štúdiu, skonštatoval, že nezistili žiadne zmeny v parametroch spermií u zdravých mladých mužov, ktorých sledovali. Štúdia však netestovala vakcíny Johnson&Johnson ani AstraZeneca.

Aj napriek tomu, že vakcína nemá podľa štúdie vplyv na kvalitu či počet mužských spermií, iné je to v prípade koronavírusu. Štúdia, ktorá bola zverejnená v januári, uvádza, že nákaza koronavírusom už môže negatívne ovplyvniť koncentráciu, pohyblivosť a tvar spermií. „Akýkoľvek merateľný účinok koronavírusu na mužskú plodnosť je pravdepodobne len mierny a dočasný,“ uviedol vtedy pre CNN Allan Pacey, profesor andrológie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:13