Freepik.com
StoryEditor

Nová štúdia ti môže zmeniť život. Ak vstaneš o hodinu skôr, riziko depresií klesá o štvrtinu

Miroslav Kamody01.06.2021., 13:00h
Medzi spánkom a depresiami existuje spojitosť. Pokiaľ máš pocit, že sa dostávaš do depresie, možno by nebolo na škodu upraviť svoj spánkový cyklus.
Lajkuj Brainee.sk na

Dobre to poznáš - ráno vstaneš a si unavený viac, ako keď si išiel spať. Prípadne si si posunul budík a dostal si sa do toho nepríjemného stavu, kedy si sa „prespal“ natoľko, že sa vôbec nedokážeš rozhýbať. Našťastie je tu veda, ktorá prináša jednoznačnú odpoveď na to, ako začať deň. 

A pritom je tak neuveriteľne jednoduchá - stačí vstať o hodinu skôr. Mnohí si teraz povedia, že nemajú motiváciu na to, aby vstali skôr, no nakopnúť by ich mohli výsledky vedeckej štúdie University of Colorado Boulder, Harvardu a Massachusetts Institute of Technology.

Tie hovoria, že stačí vstať o hodinu skôr a riziko depresie klesá až o 23 %. A to už za to rozhodne stojí, čo povieš? Vedci preskúmali údaje viac ako 800-tisíc subjektov, čo je vzorka, ktorá bola nedávno označená ako najväčšia na svete.

85-tisíc z nich malo sledovače spánku a ďalších 250-tisíc z nich vyplnilo prieskum preferencií spánku. V nich sa mali identifikovať, či sú ranné vtáčatá, nočné sovy alebo niečo medzi tým. 

Väčšina ľudí chodila spať okolo 23:00 a vstávali o 6-tej ráno. Vedci následne informácie porovnali s údajovým súborom genetických informácií, ktoré obsahovali aj lekárske záznamy, a to bez ohľadu na to, či im bola diagnostikovaná depresia alebo mali predpísané lieky na depresiu.

Unsplash/Annie Spratt

Výsledky sú ohromujúce. Ľudia, ktorí sa označujú za ranné vtáčatá, mali až 23 % nižšie riziko depresie. Štúdia taktiež zistila, že pokiaľ posunieš vstávanie o hodinu skôr, no zároveň zachováš rovnaké množstvo spánku, riziko vzniku depresie sa znižuje o takmer štvrtinu. 

Vedci sa podelili aj o zistenie, že posunutie spánku o dve hodiny (ísť spať o dve hodiny skôr a o dve hodiny skôr aj vstávať, pričom množstvo času sa nijako nezmení) by mohlo mať za následok zníženie pravdepodobnosti vzniku depresie až o závratných 40 %. 

​Samozrejme, odborníci sa zhodujú, že na absolútne potvrdenie tejto štúdie je potrebné urobiť cielené klinické testovanie a nie iba hľadať spojenie medzi spánkom a depresiami. Faktom však je, že ľudia, ktorí zostávajú dlho do noci hore, môžu nadobudnúť pocit, že „ranným vtáčatám“ nestíhajú a majú pocit, akoby stále len niečo doháňali. 

Pokiaľ máš teda pocit, že máš problémy s depresívnymi stavmi, možno by nebolo na škodu vyskúšať upraviť svoj spánkový cyklus. Výsledky po pár dňoch ťa možno milo prekvapia.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:50