Má bližšie k vlkovi alebo psovi?Wikimedia
StoryEditor

Prelomový výskum o zvieracej ríši. Vedci konečne povedali, či je dingo vlk, alebo skôr pes

som30.04.2022., 09:00h
Dingo je prostredníkom medzi vlkmi a domácimi plemenami psov, ukazuje výskum.
Lajkuj Brainee.sk na

Austrália je vďaka svojej izolácii od zvyšku sveta výnimočná. Milióny rokov sa na „najväčšom ostrove sveta“ vyvíjali tie najčudnejšie rastliny a živočíchy ako kengury, koaly a vtákopysky.

K symbolom Austrálie bezpochyby patrí aj dingo. Je však zvláštnou výnimkou: je blízky príbuzný so psami a vlkmi, a preto sa zjavne nevyvíjal v Austrálii, ako to bolo pri vyššie uvedených zvieratách. Ako a za akých okolností sa dostal do Austrálie, je stále otvorenou otázkou. 

Prostredníci medzi vlkmi a psami

Nová štúdia publikovaná v časopise Science Advances spresňuje, kde je miesto dingov v rámci psovitých šeliem.

Odpoveď leží niekde medzi - dingovia sú podľa nej „prostredníkom“ medzi vlkmi a domácimi plemenami psov.

Štúdia ukázala, že je to naozaj skorá odnož moderných plemien psov, ale je od nich oddelená a líši sa aj od vlkov, tvrdí docent Matthew Field z James Cook University.

​​Podľa odhadov vedcov k domestikácii psov došlo niekde medzi 14-tisíc až 29-tisíc rokmi. Dingo v podstate dorazil do Austrálie asi pred 5 000 až 8 000 rokmi. 

„Skutočne žili v izolácii až do doby asi pred 200 rokmi, keď boli plemená psov privezené do Austrálie. Naša štúdia ukazuje, že sa skutočne prispôsobili prostrediu v Austrálii, sú jedinečné pre tento ekosystém a tiež pre evolúciu psov, doplnil.

Čistokrvný dingo

V skutočnosti existujú dva druhy dingov, púštny a alpský, ktoré sú si „bližšie“ ako s ktorýmkoľvek iným druhom domestikovaných psov.

Päťročnej štúdie vedenej Univerzitou La Trobe sa zúčastnili výskumníci z celého sveta vrátane Austrálie, Dánska, Nórska, Nemecka, USA a Anglicka.

Vedci skúmali gény čistokrvnej samičky dinga Sandy Malaki, ktorá bola nájdená na okraji cesty v centrálnej austrálskej púšti, keď mala tri týždne.

Na určenie línie dinga výskumníci porovnali jeho genóm s genómom plemien basenji, boxer, nemecký ovčiak a labradorský retriever.

Odlišná strava

„Zostavenie a porovnávacie analýzy genómu dinga ukazujú, že sa líši od plemien domácich psov," tvrdia autori štúdie. Tvoria „monofyletickú skupinu“ alebo zbierku zvierat so spoločným evolučným predkom, o ktorých sa predpokladá, že ich iné skupiny nezdieľajú.

Existuje niekoľko dôvodov prečo. Po prvé, dingovia boli izolovaní od ľudí, ktorí praktizovali selektívne šľachtenie, čo im umožnilo zachovať si genetické podobnosti. Dingovia sa živili zvieratami, ako sú vačkovce, ktoré sú typické pre Austráliu. Domestikované psy sa naopak vyvinuli tak, že počas neolitu prijímali stravu bohatú na škrob, ktorá bola bežná pre psov, ktorí žili spolu s ľuďmi. Poľnohospodárska revolúcia priniesla potravu s vysokým obsahom tukov, čo opäť spôsobilo, že sa v ich evolúcii odlíšili od dingov.

„Čistý dingo má iba jednu kópiu génu amylázy, zatiaľ čo domáce psy majú viacero kópií, čo ovplyvňuje črevný mikrobióm a podľa našich predpokladov ovplyvňuje to, čo jedia,“ povedal hlavný autor Bill Ballard z univerzity La Trobe.

Neobjasnené otázky

Všetky otázky o dingoch však neboli zodpovedané. „Nemôžeme s istotou povedať, či bol dingo niekedy domestikovaný, ale vieme, že je nepravdepodobné, že bol domestikovaný po príchode do Austrálie,“ napísali dvaja z výskumníkov v samostatnom článku pre The Conversation. Ďalší výskum sa bude zaoberať tým, či dingo niekedy vôbec bol domestikovaný, a tiež zmeria úroveň a vplyv čistého kríženia dinga s domácimi psami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 22:19