Homo floresiensisFacebook/Odd Studio
StoryEditor

Nemerali ani meter, mali veľké nohy. Na ostrove by podľa antropológa mohli žiť vyhynutí hobití ľudia

kov27.04.2022., 16:00h
Zabudni na Nový Zéland, indonézsky ostrov môže byť podľa antropológa skutočným prehistorickým Hobitínom.
Lajkuj Brainee.sk na

Spisovateľ JRR Tolkien vo svojej slávnej knihe Hobit napísal: „Ak hľadáte, zvyčajne niečo nájdete, ale nie vždy je to presne to, po čom ste túžili."

Ktovie, aké zvláštne, nezvyčajné a možno aj ešte neobjavené stvorenia žijú alebo žili na našej planéte. Jedným z nich by mohol byť aj predok človeka Homo floresiensis, ktorému prischla prezývka „hobití človek". Jeho kolískou je malý indonézsky ostrov, píše web UNILAD.

Hobití ľudia

Gregory Forth, antropológ na dôchodku z University of Alberta, nedávno napísal knihu s názvom Between Ape and Human: Anthropologist on the Trail of a Hidden Hominoid.

V nej prišiel s kontroverznou teóriu, že Flores, jeden zo súostrovia Malé Sundy, by stále mohol byť domovom malého ranného ľudského druhu známeho ako Homo floresiensis.

Títo predchodcovia ľudí boli prezývaní „hobiti“, pretože neboli ani meter vysoký (91 cm), mali väčšie nohy a boli zruční vo výrobe mnohých nástrojov. Podľa Fortha, správy o „ľudoopovi“ na ostrove môžu byť v skutočnosti pozorovaniami prastarého ľudského predka, ktorému sa v 21. storočí darilo, napriek tomu, že mnohí verili, že už dávno vyhynul.

„Jednoducho nevieme, kedy tento druh vyhynul, alebo sa skutočne odvážim povedať - trúfnem si povedať - ani nevieme, či vyhynul. Existuje teda určitá možnosť, že stále žije," vyhlásil Forth pre  Live Science.

Počas svojej práce na ostrove, ktorá siaha až do roku 1984, zbieral príbehy o humanoidných tvoroch žijúcich v lese. O týchto rozprávkach písal aj vo svojom výskume až do roku 2003, kedy bol „hobití človek" objavený.

„Počul som o týchto podobne malých stvoreniach podobných ľuďom v regióne zvanom Lio, o ktorých sa hovorilo, že sú stále nažive, a ľudia podávali správy o tom, ako vyzerali."

Forth v knihe opisuje rozhovor s mužom, ktorý hovorí, že sa zbavil mŕtvoly tvora, ktorý nemohol byť opicou, ale nebol to ani človek, vraj mal rovné svetlé vlasy a chlpy na tele, dobre tvarovaný nos a zavalitý chvost. V priebehu rokov Forth zozbieral 30 výpovedí očitých svedkov podobných tvorov, ktoré, ako povedal, zodpovedajú popisu Homo floresiensis.

Iní vedci sú však k tejto teórii skeptickí. John Hawks, paleoantropológ z University of Wisconsin, si myslí, že je nepravdepodobné, aby takáto bytosť prežila takú dlhú dobu v obývanej oblasti bez evidentného potvrdenia jej existencie.

„Flores je ostrov, ktorý má približne rovnakú rozlohu ako Connecticut a dnes na ňom žijú dva milióny ľudí. Realisticky, predstava, že na tomto ostrove žije záhadný veľký primát, ktorý prežíva v populácii, ktorá sa dokáže udržať, je takmer nulová," tvrdí.

Hobití človek Druh Wikipedia/Cicero Moraes

​Samozrejme, existuje veľa svedectiev o záhadných tvoroch, ako napríklad Bigfoot na severozápade Pacifiku či v Britskej Kolumbii. Ľudia radi rozprávajú a šíria príbehy, ktorým oni sami možno aj veria, no s preukázaním faktov to už býva komplikovanejšie.

„Príbehy týchto „ľudoopov“ na Flores sa však líšia od príbehov o Bigfootovi, pretože v Severnej Amerike nikdy nežili ľudoopi. Ale vo Flores, Homo floresiensis nepochybne existoval," tvrdí Forth.

Nech je to tak či onak, faktom ostáva, že „hobití človek“ mal zuby, ktoré vyzerali podobne ako zuby iných druhov napríklad Homo erectus či Homo sapiens. 

A jeho prítomnosť v Indonézii pred približne 700 000 až 800 000 rokmi výrazne predchádzala príchodu Homo sapiens.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 02:08