Unsplash/Dainis Graveris
StoryEditor

Žena dokáže dosiahnuť orgazmus len pomocou mysle. Stačilo jej na to cvičenie tantrickej jógy

kam11.04.2022., 16:00h
Len si to predstav - dosiahnutie orgazmu len pomocou mysle. Je to možné, no vyžaduje si to roky tréningu.
Lajkuj Brainee.sk na

Dosiahnuť orgazmus nie je pre každého jednoduché. Niektoré ženy môžu napríklad trpieť poruchou sexuálneho správania, známou aj ako vaginizmus. Podstatou je nevedomé stiahnutie svalov pošvy počas pohlavného styku, ktoré zabraňuje jeho priebehu, prípadne ho robí bolestivým. Príčiny tohto stavu sú v podvedomí ženy, preto je jeho liečba veľmi náročná.

Ako však informuje portál ScienceAlert, nová prípadová štúdia publikovaná v Sexual Medicine uvádza, že 33-ročná žena s vaginizmom dokáže dosiahnuť spontánny orgazmus iba pomocou mysle. Je totiž dôležité uvedomiť si, že vaginizmus automaticky neznamená, že ženy nedokážu zažiť sexuálne potešenie.

Ženské telo Unsplash/Dainis Graveris

Ide to aj bez dotyku

A ako sa jej to podarilo? Zatiaľ čo mnohé ženské orgazmy sa dosahujú dotykom erotogénnych zón, existuje aj iná cesta, ktorá sa často prehliada. Napríklad počas spánku nás náš mozog môže priviesť k orgazmu prostredníctvom našich snov a niektorí ľudia hovoria, že môžu dosiahnuť vyvrcholenie jednoducho fantazírovaním počas bdelosti.

Ako v prípade každej mozgovej dráhy, aj v tomto prípade je najúčinnejšou cestu k jeho dosiahnutiu cvičenie. Joga a tantrická meditácia môžu zvýšiť sexuálne vzrušenie, túžbu a orgazmus tým, že upriamia pozornosť na myseľ a telo. Nejde pritom o žiadne reči, ale o štúdiami potvrdené výsledky.

Žena v aktuálnej prípadovej štúdii je príkladom toho, aký úspešný môže byť tento tréning. Po desaťročí cvičenia tantrickej jogy dokázala, že nielenže dokáže dosiahnuť orgazmus kedykoľvek sa jej zachce len svojou mysľou, ale dokáže tiež ovládať trvanie blaženého stavu až po dobu desiatich minút.

​Počas experimentu jej merali prolaktín v krvi. Aby sme sa vyhli komplikovaným opisom markerov a samotného experimentu, prolaktín je hormón, ktorého množstvo v krvnom obehu stúpa po dosiahnutí orgazmu. Jej hladiny pri orgazme dosiahnutom mysľou boli takmer na rovnakej úrovni ako pri klasickom, genitálne stimulovanom orgazme.

Roky učenia

Tieto hladiny boli takmer na rovnakej úrovni ako hladina prolaktínu u ženy po genitálne stimulovanom orgazme (GSO). Čítanie kníh medzitým nespôsobilo žiadnu zmenu ženského prolaktínu.

Autori štúdie publikovanej v Sexual Medicine však poznamenávajú, že žena pri ňom pociťuje menšiu emocionálnu intimitu. Inými slovami, zdá sa, že dotyk pridáva ďalšiu úroveň pocitov, aj keď nie nevyhnutne lepšiu.

Jóga Unsplash/kike vega

​Aby si trénovala svoje mozgové okruhy pre vedomejší sexuálny vrchol, žena v tejto prípadovej štúdii strávila roky učením sa pozícií tela a dýchacími technikami, aby si lepšie uvedomila telesné vnemy. Teraz má prístup k týmto pocitom iba prostredníctvom myslenia.

„Okrem toho som cvičila panvové dno, cvičila som masáž prsníkov a cvičila som na uvoľnenie hanby a viny,” povedala autorom štúdie. „Naučil som sa relaxovať a nechať ísť, akceptoval som obraz tela a priniesol som zvýšenú pozornosť aj do každodenného života vo všeobecnosti.”

Pomoc pre ľudí, ktoré trpia

Prípadová štúdia je určite nezvyčajná, hoci nie je bezprecedentná. Výskumníci študujú ľudí, ktorí môžu dosiahnuť orgazmus prostredníctvom samotného myslenia už desaťročia a je pravdepodobné, že sa to dá naučiť, hoci ženy sú vo svojich pokusoch zvyčajne úspešnejšie ako muži.

Prípadová štúdia by mala ponúknuť nádej ženám, ktoré trpia vaginizmom alebo iným, ktorí nemôžu alebo nechcú mať penetračný sex. So správnym tréningom mozgu nemusí byť sexuálna rozkoš prenikavá alebo bolestivá. Možno ani nebudeš musieť pohnúť svalom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:50