Naše evolučné „dvojčatá“ si pravidelne pochutnávajú na ovocí, ktoré už stihlo trochu skvasiť. Výsledkom je denná dávka alkoholu, píše portál ScienceAlert. Vedci zozbierali plody, ktoré šimpanzy bežne jedia, a zmerali v nich obsah etanolu. Vyšlo im, že opice prijímajú asi 14 gramov alkoholu denne – čo je pre ich veľkosť ekvivalent jedného pollitra piva u človeka. Nie je to síce „divoká párty“, ale rozhodne ani zanedbateľné množstvo.
„Je to pomerne veľa alkoholu, ale vo veľmi zriedenej forme a vždy v spojení s jedlom,“ vysvetľuje Aleksey Maro, hlavný autor štúdie publikovanej v prestížnom časopise Science Advances.
Evolučná „opica“ s opicou?
Tento objav zapadá do takzvanej teórie „opitého opičiaka“, s ktorou prišiel ešte pred desiatimi rokmi biológ Robert Dudley. Podľa nej je naša záľuba v alkohole vlastne evolučný odkaz – kedysi sme totiž aj my, podobne primáti, denne prijímali malé dávky alkoholu v ovocí.
„Hypotéza opitého opičiaka sa stáva čoraz viac realitou,“ hovorí Maro. „Hoci názov nie je najšťastnejší – presnejšie by bolo hovoriť o ‚evolučnej opici s opicou‘.“
A hoci bola táto myšlienka kedysi vnímaná s nedôverou, dnes má čoraz viac dôkazov. Ukazuje sa totiž, že niektoré primáty nielenže jedia kvasené ovocie, ale ak si môžu vybrať, dávajú prednosť tomu „najbohatšiemu“ na alkohol.
Čo to znamená pre nás?
Pre vedcov je táto štúdia veľkým krokom vpred. „Je to skutočný majstrovský kúsok,“ povedal nadšene profesor antropológie Nathaniel Dominy, ktorý sa výskumu nezúčastnil.
Otázok je však stále dosť. Napríklad – hľadajú šimpanzy vedome tie najviac „opité“ plody, alebo ich len zjedia, keď na ne narazia? A čo všetko s nimi robí pravidelné vystavenie nízkym dávkam alkoholu?
Pre nás ľudí to má však aj inú hodnotu: môžeme sa vďaka šimpanzom viac dozvedieť o vlastných koreňoch, našom vzťahu k alkoholu a jeho rizikách aj možných prínosoch.
Ako to pekne zhrnul Maro: „Keď sa pozeráme na šimpanzy, učíme sa viac aj o sebe.“