? Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:
- Lovci v Kalifornii našli diviaky s neónovo modrým mäsom.
- Za zafarbením stojí otrava rodenticídmi (jedy na hlodavce).
- Jed pretrváva v mäse a môže uškodiť aj ľuďom.
V kalifornskom Monterey County sa lovci poriadne vyľakali. Ako píše portál ScienceAlert, po otvorení tela diviaka na nich čakal pohľad, ktorý by skôr čakal na TikToku ako vo voľnej prírode. „Nehovorím o troche modrej. Hovorím o neónovej, čučoriedkovo modrej,“ povedal pre Los Angeles Times Dan Burton, ktorý vlastní spoločnosť na kontrolu škodcov.
Toxické jedy na hlodavce
Vyšetrovanie odhalilo, že za dramatickú zmenu farby môže otrava rodenticídmi. Tieto jedy sa bežne farbia výraznými pigmentmi, aby sa dali ľahšie rozpoznať. Problém? Ich účinky sa nezastavia pri potkanoch.
„Lovci by si mali uvedomiť, že mäso lovenej zveri, ako sú diviaky, jelene, medvede či husi, môže byť kontaminované, ak bolo zviera vystavené rodenticídu,“ varuje Ryan Bourbour z vládnej agentúry California Department of Fish and Wildlife.
Nebezpečné aj po uvarení
Najčastejšie používaný jed, difenadion, spôsobuje vnútorné krvácanie. A hoci sa rozkladá rýchlejšie než novšie rodenticídy, v tkanivách zvierat dokáže prežiť ešte nejaký čas - dokonca aj po tepelnej úprave. Znamená to, že aj človek môže ochorieť, ak mäso skonzumuje.
Tieto jedy zasahujú ďaleko za hranice pôvodného cieľa. Sovy, líšky, medvede, včely - všetky môžu byť nepriamo otrávené. Buď jed prehltnú priamo, alebo sa nakazia sekundárne cez korisť. A keďže diviaky sú totálni všežravci, je úplne bežné, že zjedia otráveného hlodavca alebo priamo návnadu.
Dopad aj na ľudí
Nebezpečenstvo sa netýka len zvierat. Výskumy spájajú dlhodobý kontakt s pesticídmi s poklesom plodnosti, cukrovkou, rakovinou a ďalšími chorobami.
Preto sa stále viac odborníkov prikláňa k takzvanej integrovanej kontrole škodcov, teda kombinácii pascí, prirodzených predátorov a bariér namiesto chémie. Pretože ak si nedáme pozor, problémy budeme mať aj v ďalších častiach sveta.