Tvoja pokožka má „chuťové bunky“Brainee x Canva
StoryEditor

Vedci zistili, že tvoja pokožka má „chuťové bunky“. Takto nás bráni pred toxínmi

Miroslav Kamody05.03.2025., 08:00h

Vedci odhalili, že pokožka dokáže rozpoznať horké látky podobne ako tvoj jazyk. Prečo je to dôležité?

Lajkuj Brainee.sk na

Už sa ti niekedy stalo, že si ochutnal niečo extrémne horké a okamžite si to vypľul? Ako píše portál ScienceAlert, nie je to náhoda – je to spôsob, akým sa tvoje telo bráni pred možnými jedmi. A teraz si predstav, že podobné „senzory” má aj tvoja pokožka!

image

Tento kontinent sa pohybuje raketovou rýchlosťou. Už teraz je jasné, že jedného dňa sa zrazí s Áziou

Dôležitý obranný mechanizmus

Vedci vo výskume, publikovanom vo FASEB BioAdvances, zistili, že kožné bunky majú špeciálne receptory, ktoré dokážu rozpoznať horké látky a brániť sa pred nimi. Tieto receptory (nazývané TAS2R) nie sú len na jazyku – nachádzajú sa aj v tráviacom trakte, dýchacích cestách a dokonca aj v pokožke.

Čo to znamená? V laboratórnych testoch sa ukázalo, že keď sa tieto receptory aktivujú horkými látkami, bunky začnú vylučovať potenciálne škodlivé zlúčeniny von z tela. Vedci veria, že ide o dôležitý obranný mechanizmus, ktorý pomáha chrániť pokožku pred toxínmi.

image

Tvoja pokožka má „chuťové bunky“

Unsplash/Kenny Eliason

Môže nám to pomôcť aj pri vývoji liekov

A hoci sa stále diskutuje o tom, či horká chuť skutočne varuje pred jedmi (keďže mnohé obľúbené potraviny sú horké), v prípade pokožky sa zdá, že tento mechanizmus naozaj funguje. Dokonca existujú náznaky, že by sa dal využiť pri vývoji nových liekov na podporu vylučovania škodlivých látok z tela.

Takže nabudúce, keď budeš jesť niečo horké, spomeň si, že tvoje telo má tento obranný systém nielen v ústach, ale aj na koži!

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2025 20:58