Aj pre toto je pes najlepší priateľ človeka.Brainee/Canva/
StoryEditor

Aj pre toto je pes najlepší priateľ človeka. Podľa novej štúdie dokážu u ľudí vycítiť zlú náladu z ich potu a dychu

Michal Čiernik24.07.2024., 13:49h

Psy dokážu vycítiť špecifické chemické zlúčeniny v dychu a v pote vystresovaného človeka. Následne z toho majú zlú náladu aj oni. Mysli na to, keď najbližšie budeš so svojím štvornohým miláčikom.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci potvrdili to, čo psičkári vedia už dávno. Naši štvornohí miláčikovia skutočne dokážu vycítiť, keď máme zlú náladu. A podľa toho sa mení aj ich správanie.

image

Viete, kedy je v lese čas na paniku? Tento kvíz preverí, ako dobre poznáte stopy zvierat na Slovensku

Vedci z University of Bristol zistili, že psy, ktoré zacítili pach vystresovaného človeka, mali tiež „pesimistickejší“ pohľad na život. „Pracovní psovodi často opisujú, ako sa stres šíri po vodítku až k psovi, my sme ale ukázali, že sa môže šíriť aj vzduchom,“ prezradila pre Daily Mail vedúca autorka štúdie Dr. Nicola Rooney.

Vyňuchajú depresiu

Na overenie tejto teórie výskumníci prijali 18 párov ľudí a psov, aby sa zúčastnili série pokusov. Najprv boli psy vycvičené, aby rozpoznali rozdiel medzi dobrou a zlou situáciou.

Vedci to docielili položením misky s jedlom na jedno miesto a pri ďalšom pokuse tú istú misku umiestnili na iné miesto ale tentokrát prázdnu. Keď sa psy naučili rozlišovať medzi týmito miestami, rýchlejšie sa priblížili k miestu so žrádlom ako k prázdnemu miestu.

Následne tú istú misku položili na tretie nové miesto a výskumníci merali, ako dlho bude psovi trvať, kým pôjde a preskúma ju.

Ak pes išiel rýchlo, bolo to znamenie, že bol optimistický, že v miske bude jedlo. Naopak, ak sa pes zdráhal ísť a skontrolovať misku na novom mieste, tým preukázal svoj pesimistickejší postoj.

V ďalšej časti pokusu psy absolvovali rovnaký test, pričom boli vystavené pachom potu a dychu odobratých ľuďom, ktorí neboli ich majiteľmi.

Tieto pachy boli zbierané buď počas toho, ako ľudskí účastníci relaxovali pri počúvaní zvukových nahrávok, alebo boli vystavení stresu pri riešení aritmetického testu.

Výskumníci zistili, že psy, ktoré boli vystavené pachom stresu, výrazne menej často prechádzali k miske, aby ju skontrolovali, a to bez ohľadu na jej umiestnenie. Keď však dostali vôňu uvoľneného človeka, psy chodili k miskám častejšie.

Psy si možno vyvinuli túto „pesimistickú reakciu“ na ľudský stres, aby si ušetrili energiu a vyhli sa sklamaniu. Vedci tvrdia, že tento objav by mohol pomôcť profesionálnym psovodom a majiteľom psov pochopiť, ako ich vlastné emócie ovplyvňujú výcvik ich psa.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 03:19