K zvieratám sa čoraz viac správame ako k ľuďomUnsplash/Eugene Chystiakov
StoryEditor

Sú menej slobodní, trpia a narastá aj množstvo ich eutanázií. Začíname milovať svojich domácich miláčikov až príliš?

ČTK29.06.2024., 09:00h

Majitelia domácich maznáčikov sa k svojim zverencom správajú čoraz viac ako k ľuďom. To však podľa mnohých odborníkov nie je dobré ani pre zvieratá, ani pre ľudí, napísal denník The New York Times.

Lajkuj Brainee.sk na

Domáci miláčikovia sú dnes populárnejší ako kedykoľvek predtým, zhruba dve tretiny amerických domácností majú aspoň jedného (v roku 1988 to bolo 56 percent). Odhaduje sa, že v Európe vlastní aspoň jedného domáceho maznáčika 91 miliónov domácností, čo predstavuje nárast o 20 miliónov za posledných desať rokov. Počet domácich zvierat v Indii dosiahol v roku 2021 až 31 miliónov, čo je nárast z desiatich miliónov v roku 2011.

A domáci miláčikovia sa ľuďom čoraz viac podobajú. Hýčkajú ich individuálnymi výživovými plánmi a nosítkami, psiou vodoliečbou a pobytmi v butikových mačacích hoteloch. V All the Best, luxusnom reťazci obchodov s potrebami pre zvieratá v Seattli, sú najobľúbenejším tovarom mačacie a psie obohacujúce hračky, ktoré majú stimulovať a prinášať radosť zvieratám, ktoré sa čoraz častejšie „povaľujú samy a nudia sa”, hovorí marketingová riaditeľka spoločnosti Annie McCallová.

image

Život ako v House of the Dragon. Ako by dokázali draci chrliť oheň, keby boli skutočnými tvormi na našej planéte?

Zašli sme priďaleko

Niektorí odborníci na etiku ochrany zvierat a veterinárni vedci si teraz kladú otázku, či ľudia v snahe poľudštiť domácich maznáčikov nezašli príliš ďaleko. Tvrdia, že čím viac sa k domácim zvieratám správajú ako k ľuďom, tým viac je ich život obmedzenejší a závislejší, a tiež sa u nich objavuje tým viac zdravotných problémov a problémov so správaním.

„Domácich maznáčikov teraz vnímame nielen ako členov rodiny, ale ako rovnocenných deťom,” uviedol James Serpell z Pensylvánskej štátnej univerzity. „Problém je v tom, že psy a mačky nie sú deti a majitelia sa stávajú čoraz viac ochranárskymi a obmedzujúcimi. Zvieratá tak nemôžu prejaviť svoju psiu a mačaciu povahu tak slobodne, ako by mohli,” dodal.

Mení sa však aj vzťah našich zvierat k ich okoliu. Z obáv pred dravými vtákmi dnes veľa mačiek trávi celý život vo vnútri. Až do konca 70. rokov 20. storočia trávili aj mestskí psi väčšinu času vonku, buď na dvorcoch, alebo sa potulovali bez vôdzky po okolí. Teraz „je pes bez vôdzky a na voľno považovaný za niečo, čo odporuje prirodzenému poriadku vecí”, povedala bioetička z Colorada Jessica Pierceová, ktorá sa zaoberá vzťahmi medzi zvieratami a ľuďmi.

image

K zvieratám sa čoraz viac správame ako k ľuďom

Unsplash/Chewy

Sektor obmedzovania zvierat

Jedným z najrýchlejšie rastúcich segmentov trhu je takzvaný sektor obmedzovania zvierat, ktorý zahŕňa prepravky a vnútorné ohrady, ako aj postroje na hlavu a elektronické obojky. „Úroveň obmedzenia, ktorému psy čelia, je hlboká,” povedala Pierceová. Dodala, že hoci pred niekoľkými desaťročiami bola u psov väčšia pravdepodobnosť, že ich zrazí auto, „tieto riziká boli vyvážené voľnosťou zážitkov a pohybu”.

Psy síce môžu do čoraz väčšieho počtu ľudských priestorov - reštaurácií, kancelárií, obchodov, hotelov, ako aj do čoraz väčšieho počtu parkov s vyhradenými výbehmi pre psov - ale ich rastúca prítomnosť sa neprejavila vo väčšej nezávislosti. Uzavretosť a izolácia zase vedú k nárastu separačnej úzkosti a agresie zvierat, uviedol Serpell.

Zhruba 60 percent psov a mačiek má teraz nadváhu alebo je obéznych. A čiastočne kvôli záťaži a nákladom spojeným s moderným vlastníctvom domácich zvierat - veterinárnymi poplatkami, strážením zvierat, nákladmi na stravovanie - čoraz viac ľudí necháva zvieratá v útulkoch, čo vedie k vyššiemu počtu eutanázií. Podľa americkej organizácie Shelter Animals Count, ktorá sa zaoberá ochranou zvierat, bolo v roku 2023 v útulkoch usmrtených viac ako 359-tisíc psov, čo predstavuje päťročné maximum.

image

VIDEO Predstavujeme štvornohého zvodcu. Pes sa úspešne rozmnožil s líškou a vytvoril tak prvý hybrid týchto druhov na svete

Kruh posadnutosti

„Nachádzame sa v osobitnom okamihu posadnutosti domácimi zvieratami,” povedala Pierceová. „Je ich príliš veľa a chováme ich príliš intenzívne. Nie je to dobré ani pre nás, ani pre nich,” dodala.

„V každom prípade si užívajte psej spoločnosti. Ale psy nie sú ľudia. Spoznajte zviera z jeho vlastného pohľadu, namiesto toho, aby ste ho nútili, aby sa podriadilo tomu vášmu. Umožní vám to sprostredkovane prežívať život inej bytosti,” uzavrel Serpell.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 14:45