Prečo sa počas videohovoru nemôžeme prestať pozerať na seba?Brainee x Canva
StoryEditor

Pozeráš sa počas videohovoru stále len na seba? Nie si sám, robí to každý. Psychológ vysvetlil, prečo je to tak

Viktória Revajová04.06.2024., 10:30h

Niektorí to robia mimovoľne, iní zasa zámerne. Prečo nemôžeme odtrhnúť pohľad od svojho obrazu počas videohovoru? Psychológ má zaujímavé vysvetlenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak sa ti už niekedy stalo, že si sa počas videohovoru pozeral na seba samého, máme pre teba dobrú správu - nie si narcista. Či už ide o rozhovor s kamarátmi cez FaceTime alebo pracovnú poradu cez Zoom, väčšina ľudí má počas videohovoru tendenciu pozerať skôr na seba samého, než na ostatných ľudí. Podľa psychológa to má jednoduché vysvetlenie.

image

Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci

Prehnaná sebakontrola

Kým niektorí ľudia to robia celkom nevedome, iní sa na seba fixujú zámerne. Podľa kyberpsychológa Andrewa Franklina za to môže utkvelá predstava, že ich ostatní účastníci hovoru pozorujú. „Veľa dospievajúcich sa zaoberá niečím, čo sa nazýva imaginárne publikum. Ide o vieru, že jednotlivci okolo nich skutočne venujú pozornosť každému ich pohybu,“ vysvetľuje Franklin pre portál Business Insider.

Podľa Franklina je tento fenomén charakteristický skôr pre mladých ľudí v období dospievania, no nemusí vymiznúť ani v dospelosti. Tínedžeri sú z tohto dôvodu veľmi citliví na hodnotenia zo strany svojich rovesníkov. Preto si dávajú veľký pozor na to, ako sa prezentujú. 

Dôvodom prečo na seba počas videohovoru hľadia je, že kontrolujú svoj nielen vzhľad, ale aj mimiku a výraz tváre. Môže za to utkvelá predstava, že každý na nich upriamuje zrak. „V skutočnosti nie sú skúmaní ani kritizovaní do takej miery, ako si myslia,“ hovorí psychológ.

image

Robíš pri rozprávaní túto konkrétnu vec? Nemáme pre teba dobré správy, ide o znak blížiacej sa demencie

Príliš veľa podnetov a stres

Imaginárny fenomén publika však nemusí byť dôvodom tohto zvyku u každého. Podľa Franklina za tým môže byť aj stres, či preťaženie veľkým množstvom podnetov. Konverzácia naživo totiž nie je len o slovách. Bežne si pri nej všímame aj gestá, mimiku, reč tela či tón hlasu. Rozhovory v online priestore sú o tieto informácie ochudobnené, a to môže u niektorých ľudí vyvolať stres.

„Online ste odkázaní na obrazovku, ktorá môže mať veľkosť stránky,“ povedal Franklin. „Chýba vám veľa informácií, ktoré by ste možno získali, keby ste boli tvárou v tvár. Ľudia sa tak môžu pri stretnutí cez Zoom ocitnúť v napätí,“ dodáva.

Franklin tvrdí, že pohľad na veľa ľudí v malých škatuľkách na obrazovke môže byť pre niekoho jednoducho unavujúci, a z toho dôvodu zamerajú svoj pohľad na jeden bod. Do pravého horného rohu obrazovky, v ktorom vidia svoj obraz. Je to spôsob, ako sa vyrovnať so stimulačným preťažením počas videohovoru.

image

Je tvoj partner skutočný narcista alebo len egoista? Ak spĺňa týchto 5 znakov, nie je to dobré znamenie

Robí to takmer každý

Podľa Franklina nejde o nič nezvyčajné. Mnoho ľudí má počas videohovoru problém s tým, aby sa nefixovali na seba. Ak máš teda nepríjemný pocit, keď sa zdá, že všetky oči sa upierajú na teba, pravdepodobne to tak nie je. Každý je schopný venovať týmto hovorom len čiastočnú pozornosť. Preto ak sa zvykneš počas videohovoru pozerať na seba, je pravdepodobné, že všetci ostatní to robia tiež.

ANKETA
Pozeráš sa počas videohovoru na seba?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 14:18