Nový výskum prehistorického tvora objavil zaujímavú podobnosť s piesočným červom z Duny.X/Spacetech94, Warner Bros. Pictures/
StoryEditor

Výskum prehistorického tvora objavil zaujímavú podobnosť s piesočným červom z Duny. Mäsožravý predátor s ostrými zubami

Michal Čiernik30.05.2024., 12:00h

Praveký červ, ktorý žil pred stovkami miliónmi rokov, sa náramne podobal na fiktívneho tvora z Herbertovej piesočnej planéty Arrakis.

Lajkuj Brainee.sk na

Staroveký červ objavený v Herefordshire v Anglicku bol podľa vedcov mäsožravý predátor, ktorý dokázal vystrčiť hrdlo, aby si ulovil korisť.

Tvor s názvom Radnorscolex latus bol nájdený v nepoužívanom viktoriánskom lome v Leintwardine. Predpokladá sa, že morský červ žil na morskom dne asi pred 425 miliónmi rokov, kedy bola táto oblasť ešte pod vodou.

image

Po stopách megatvorov. Je potvrdené, že oblasti týchto slovenských miest kedysi brázdili dinosaury

Fosílne pozostatky Radnorscolexu boli prvýkrát objavené ešte pred storočím, ale technológia vtedy nebola dostatočne vyspelá, aby umožnila paleontológom tohto červa podrobne preskúmať.

Nová analýza však ukázala, že mal vysúvateľné hrdlo, ktorým mohol loviť svoju korisť v sedimente na dne oceánu.

Piesočný červ z Duny

Podľa Dr Richieho Howarda, kurátora fosílnych článkonožcov v Národnom historickom múzeu, Radnorscolex pripomína obrovské červy v hollywoodskom filme Duna. „Myslíme si, že čo sa týka potravy, neboli príliš vyberaví, pravdepodobne si len vystrčili hrdlo do bahna a zožrali všetko, čo našli. Podobne ako piesočné červy v Dune,“ vysvetlil Howard podľa BBC.

Prírodovedné múzeum v Londýne použilo na analýzu pozostatkov najmodernejšie zobrazovacie techniky. Podľa nich mal Radnorscolex mal na hlave a v ústach rady ostrých zubov a hákov, ktorými sa ukotvil k zemi a pohyboval sa.

Napriek tomu, že ide o predátora, analýza naznačuje, že jeho maximálna dĺžka bola len asi osem centimetrov, v čom sa s piesočnými červami trochu líši.

Vedci uviedli, že Radnorscolex patrí do skupiny vyhynutých červovitých zvierat známych ako Palaeoscolecids. Boli úplne zničené asi pred 400 miliónmi rokov v dôsledku rýchlej zmeny klímy a hladiny mora.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 20:38