.NASA ponúka prácu snov.Nasa/
StoryEditor

NASA ponúka prácu snov: Hľadá odvážlivcov na ročný pobyt v rámci simulovanej misie na Mars. Majú šancu aj Slováci?

Michal Čiernik21.02.2024., 10:30h

NASA hľadá štyroch ľudí, ktorým ponúka rok trvajúci simulovaný zážitok z červenej planéty.

Lajkuj Brainee.sk na

Analógový prieskum zdravia a výkonnosti posádky (CHAPEA), je séria misií, ktoré budú pod záštitou NASA simulovať ročné pobyty na povrchu Marsu.

Misia zahŕňa biotop s rozlohou 158 štvorcových metrov nazývaný Mars Dune Alpha, s obmedzenými zdrojmi a účastníci budú čelí podobným výzvam ako na červenej planéte. „Počas misie bude posádka vykonávať simulované výstupy do vesmíru a poskytovať údaje o rôznych faktoroch, ktoré môžu zahŕňať fyzické či psychické zdravie a výkonnosť," vysvetľuje NASA na webovej stránke misie.

Život na Marse

Misia bude tak realistická, ako je to len možné, čo môže zahŕňať situácie ako „obmedzené zdrojov, izolácia, zlyhanie zariadenia a značné pracovné zaťaženie,“ hovorí NASA.

image

Sex vo vesmíre je logistická nočná mora. Vedci a astronauti hovoria o radovánkach mimo Zeme

Hlavné činnosti posádky počas pobytu môžu pozostávať zo simulovaných výstupov do vesmíru vrátane virtuálnej reality, komunikácie, pestovaniu plodín, prípravy a konzumácie jedla, cvičenia, hygienických činností, údržbárskych prác, osobného času, vedeckej práce a spánku.

Základňa vytlačená na 3D tlačiarni

Mars Dune Alpha, 3D vytlačená štruktúra v Johnsonovom vesmírnom stredisku v Houstone, v Texase obsahuje ako interiérové priestory potencionálnych marťanských obydlí, tak aj exteriérovú časť so simulovaným povrchom planéty.

Hoci obyvatelia sú izolovaní a nemôžu odísť, s výnimkou prípadu lekárskej pohotovosti, dočasný domov má základné vybavenie, ako je kuchyňa, dve kúpeľne, sprcha a toalety, ale aj rekreačnú oblasť s koženými pohovkami a televíziou.

K dispozícii búdu mať pracovníci tiež vybavenie pre fitness, vrátane veslovacieho trenažéra a bežiaceho pásu, na ktorom dobrovoľníci chodia zavesení na popruhoch, aby simulovali menšiu gravitáciu Marsu. 

Základňa má dokonca aj prechodovú komoru, ktorá vedie k „vonkajšej“ rekonštrukcii marťanského prostredia s červeným pieskom, hoci sa stále nachádza vo vnútri hangáru. Po simulovanom povrchu planéty sú tiež roztrúsené rôzne kusy vybavenia, vrátane meteorologickej stanice, stroja na výrobu tehál a malého skleníka. 

Odborníci z NASA dúfajú, že program CHAPEA poskytne skutočný pohľad na to, ako sa ľudia vyrovnajú zo životom na červenej planéte.

Podmienky pre uchádzačov

Aj keď nemusíš byť astronautom, aby si sa mohol prihlásiť, kritériá výberu NASA sú prísne. Žiadatelia musia byť občanmi USA alebo s trvalým pobytom vo veku od 30 do 55 rokov.

Musia mať tiež aspoň dva roky súvisiacej odbornej praxe v oblasti vedy, technológií, inžinierstva alebo matematiky, alebo aspoň tisíc nalietaných hodín ako pilot na prúdových lietadlách. 

Budeš tiež musieť prejsť fyzickým testovaním a podrobiť sa lekárskym vyšetreniam a psychologickým testom, byť očkovaní proti Covidu, nemať kriminálnu minulosť či žiadne alergie na jedlo. Prihlášky prijímajú do 2. apríla, pričom dátum začiatku misie je naplánovaný na jar budúceho roka.    

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:03