Členky záchranného tímu prenášajú kapsulu s prvými vzorkami z asteroidu Benu do dočasnej čistej miestnosti v UtahuTASR/AP Photo/Rick Bowmer
StoryEditor

NASA má problém. Najprv sa chválila ziskom cenných vesmírnych vzoriek, teraz nevie otvoriť kapsulu, v ktorej dorazili

Miroslav Kamody25.10.2023., 12:30h

Revolučná misia sa skončila úspechom. Po rokoch vo vesmíre pristáli vzorky asteroidu na našej planéte. Problém je, že sa k nim nikto nevie dostať.

Lajkuj Brainee.sk na

Približne pred mesiacom pristáli na Zemi vzorky z asteroidu a NASA hovorila o vyvrcholení unikátneho projektu, ktorý nám pomôže opäť o niečo lepšie pochopiť vesmír. Vzorky boli uzavreté v tesnej kapsule, ktorá bola navrhnutá tak, aby udržala hlavnú časť asteroidu v bezpečí počas celej cesty vesmírom.

Ako však informuje portál Gizmondo, kapsulu momentálne tímy v Johnsonovom vesmírnom stredisku NASA (JSC) nedokážu otvoriť tak, aby sa k vzorkám dostali. Posledný týždeň mal tím pre misiu s názvom OSIRIS-REx problémy s otváraním okrúhlej vzorkovacej hlavy na konci kĺbového ramena na kozmickej lodi, ktorá bola použitá na uchopenie vzorky z asteroidu.

image

Vedci hlásia unikátny objav: Vzorka z asteroidu im možno pomôže prepísať históriu vesmíru

Nejde to podľa plánu

Hlava TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) je miesto, kde sa nachádza väčšina vzorky asteroidu, a preto s ňou členovia tímu opatrne manipulujú cez špecializovanú príručnú skrinku pod prúdom dusíka, aby sa zabránilo kontaminácii.

„Po viacerých pokusoch o odstránenie tím zistil, že dva z 35 spojovacích prvkov na hlave TAGSAM nebolo možné odstrániť pomocou súčasných nástrojov schválených na použitie v schránke,“ napísala NASA na blogu. „Tím pracuje na vývoji a implementácii nových prístupov na extrakciu materiálu vo vnútri hlavy, pričom pokračuje v udržiavaní vzorky v bezpečí a nedotknutej.“

image

Vzorky sa nachádzajú vo vnútri, dostať sa k nim však nevedia

Reuters/NASA

Keď bolo hliníkové veko nádobky so vzorkou prvýkrát odstránené, misijný tím našiel čierny prach a úlomky. 11. októbra NASA odhalila prvý pohľad na vzorky zozbierané z vonkajšej strany hlavy TAGSAM, pričom dodala, že ešte stále neotvorila nádobku so vzorkou.

Bezpečnostné pravidlá

„Jediný a veľký problém je, že sme našli oveľa viac vzoriek, než sme očakávali, ešte predtým, ako sme sa dostali do TAGSAM,“ povedal vtedy Francis McCubbin, kurátor v JSC, počas živého podujatia. Ako sa ukazuje, je tu aj nie príliš dobrý problém. Doposiaľ sa im totiž nepodarilo odstrániť časť materiálu z vnútra nádoby pomocou pinzety. V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov sa preto tím pokúsi vymyslieť nové spôsoby, ako extrahovať zvyšok vzorky.

image

Webbov teleskop hlási zásadný objav. Na mesiaci Jupitera odhalil molekuly potrebné pre život

„Nástroje pre akékoľvek navrhované riešenie na extrakciu zvyšného materiálu z hlavy sa musia zmestiť do schránky na rukavice a neohroziť vedeckú integritu zbierky a všetky postupy musia byť v súlade s normami čistej miestnosti,“ napísala NASA vo svojom vyhlásení.

Doteraz získané vzorky asteroidu však podľa NASA presahujú cieľ misie zhromaždiť 60 gramov odpadu z asteroidu. K dnešnému dňu vesmírna agentúra získala 2,48 uncí (70,3 gramu) kameňov a prachu. Tím za misiou tiež získal náskok pri analýze vzoriek a zistil množstvo molekúl uhlíka a vody.

image

Sídlo NASA

Reuters/Joe Skipper

Unikátna misia

Vedci dúfali, že nájdu dôkaz o organickej hmote obsiahnutej vo vzorke asteroidu, pretože to podporuje teóriu, že stavebné kamene života cestujú vesmírom na palube týchto starých vesmírnych skál.

Misia OSIRIS-REx odštartovala v septembri 2016 a dosiahla asteroid Bennu v decembri 2018. Po takmer dvoch rokoch pozorovaní sonda pristála na Bennu a v októbri 2020 zachytila vzorku z jeho povrchu. OSIRIS-REx dopadol 24. septembra do púšte v americkom Utahu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 08:11