„Zdravšia“ alternatíva k fajčeniu?Brainee/Canva/
StoryEditor

„Zdravšia“ alternatíva k fajčeniu? Asi ťažko. Vieme, čo sa s tvojim telom stane a aké riziká prináša žuvací tabak

Michal Čiernik25.01.2024., 08:00h

Nikotínové vrecká a žuvací tabak sú čoraz populárnejšie a rýchlo sa stávajú alternatívou k fajčeniu. Nemusia byť však tak zdravé, ako sa o nich hovorí.

Lajkuj Brainee.sk na

Sprvoti si musíme urobiť poriadok v pojmoch. Žuvací tabak je bezdymový tabakový výrobok, ktorý sa umiestňuje medzi peru a ďasno. Existuje v suchej alebo navlhčenej podobe. História žuvania tabaku však siaha až k pôvodným obyvateľom Ameriky, ktorí žuli samotné tabakové listy. Dnes sa predáva lisovaný vo vreckách a je známy ako snus.

Tradičný snus pochádza zo Švédska, v Európskej únii je však originálny švédsky žuvací tabak zakázaný. Napriek tomu sa tento zákaz darí obchádzať a spolu s rôznymi variantami sa stáva stále viac a viac populárnejšími, najmä medzi mladými ľuďmi.

image

Táto európska krajina už čoskoro úplne zakáže fajčenie. Takto bude celý proces v priebehu rokov vyzerať

Jedna z alternatív snusu sú v Európe nikotínové vrecúška. Rozdiel medzi týmito dvoma výrobkami nimi je taký, že nikotínové vrecúška neobsahujú tabakový list a tým nepodliehajú smernici. Zvyčajne je v nich len nikotín extrahovaný z tabaku. Rozšírenie tohto produktu hlavne medzi deti priniesol problém aj na Slovensku. Ten viedol v roku 2023 k ich zákazu predaja ľuďom mladším ako 18 rokov.

Čo sa stane po užití

Účinky žuvacieho tabaku na zdravie sú po použití okamžité. Môžu sa však líšiť v závislosti od faktorov ako je telesná hmotnosť, metabolizmus a ako dlho človek vrecko používa, uvádza portál Ladbible.

Počas prvých desiatich minút po umiestnení vrecka na ďasno sa nikotín absorbuje cez sliznicu do krvného obehu. To spôsobuje zvýšenie krvného tlaku a srdcovej frekvencie.

V nasledujúcich desiatich minútach sa dostane do mozgu a stimuluje neurotransmitery, ako je dopamín. Približne po tridsiatich minútach od začiatku užívania sa dosiahnu maximálne hladiny nikotínu v krvnom obehu.

image

Účinky žuvacieho tabaku na zdravie sú po použití okamžité.

Brainee/Canva/

V nasledujúcich dvoch až troch hodinách je polčas rozpadu nikotínu v tele približne dve hodiny. To znamená, že klesá o polovicu.

Osem až desať hodín po prvom užití sa väčšina nikotínu z tela vylúči obličkami. Ak je však niekto pravidelným užívateľom, nikotín sa hromadí a trvá oveľa dlhšie, kým opustí telo.

Zdravotné riziká

Žuvací tabak so sebou nesie potenciálne zdravotné riziká spojené s jeho užívaním, hoci vedci nedávajú príliš veľa definitívnych vyhlásení. „V porovnaní s fajčením cigariet je užívanie snusu pravdepodobne menej škodlivé. Je však veľký rozdiel medzi menej škodlivým a bezpečným,“ prezradil Michael Steinberg, riaditeľ programu pre závislosť od tabaku na Rutgers University.

image

Tabakové výrobky na Slovensku sú ľahko dostupné aj deťom. Kontrola ukázala, že sa k nim dostane každé tretie

„Bol by som radšej, keby nikto nepoužíval žiadne tabakové výrobky, ale v porovnaní s ostatnými je najmenej škodlivý,“ vysvetlilEric Garrison z College of William and Mary.

Keďže však obsahuje nikotín, je extrémne návykový a jeho vynechanie môže priniesť nepríjemné vedľajšie účinky ako nevoľnosť a bolesti hlavy. Čo sa týka výskytu rakoviny pankreasu či ústnej dutiny sú vedecké štúdie nejednotné. Hoci užívanie žuvacieho tabaku môže spôsobiť rakovinu, analýza deviatich štúdií, ktoré zahŕňali 417 872 mužov vo Švédsku, nepotvrdila, že žuvací tabak zvyšuje riziko vzniku týchto ochorení.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 23:35