Vedci našli spôsob, ako čítať sny.Brainee x Canva
StoryEditor

Vedci vynašli spôsob, ako čítať sny. Budeš si ich tak môcť prehrať znova, pomáha aj umelá inteligencia

Nikola Michalkova29.12.2023., 10:00h

Pri nočných morách to síce také pozitívne nebude, ale predstav si, že si budeš môcť prehrať nejaký krásny sen. Neznie to až tak zle, no nie?

Lajkuj Brainee.sk na

Sú momenty, keď sa nám sníva niečo pekné, ale ráno sa prebudíme a hneď na sen zabudneme. A teraz si predstav, že si svoje sny budeš môcť prehrať ako video aj počas bdenia. Pokiaľ netrpíš nočnými morami, možno sa tomu aj potešíš. Vedci totiž našli spôsob, ako to bude možné. 

Výskum na troch účastníkoch

Ľudské sny patria medzi nie úplne preskúmanú oblasť. Tím vedcov v japonskom meste Kjóto sa tentokrát nezamerali na hľadanie dôvodov, prečo snívame a ako to funguje. Zamerali sa skôr na to, o čom ľudia konkrétne snívajú. Použili na to upravený prístroj na zobrazovanie magnetickou rezonanciou a elektroencefalogram (EEG), aby sa mohli pozrieť hlbšie do ľudských snov, píše sa na portáli Unilad. 

image

Umelá inteligencia vie, aký song sa stane hitom. Čo to znamená pre budúcnosť hudobného priemyslu?

Štúdie sa zúčastnili ale len traja ľudia. Sledovala sa ich mozgová aktivita počas spánku. Boli pri tom umiestnení do skenera magnetickej rezonancie, a to v niekoľkých trojhodinových časových blokoch počas desiatich dní. 

Účastníkom na pokožku hlavy priložili elektródy, ktoré boli pripojené na EEG. Ten zachytával drobné elektrické signály, ktoré prebiehajú v mozgu. Prístroj magnetickej rezonancie je upravený tak, aby poskytoval informácie o zmene v prietoku krvi prostredníctvom snímania obrazov v rôznych fázach spánku. 

Vedci skúmali predovšetkým prvú fázu spánku, ktorá sa nazýva non-REM. Nastáva niekoľko minút po zaspatí. V tomto čase sa totiž môžu vyskytnúť „rýchle, sporadické halucinácie“. Účastníkov zo spánku prebrali po dosiahnutí tejto prvej fázy spánku. Následne ich požiadali, aby presne opísali, čo vo svojich snoch videli. Celkovo sa tento proces opakoval približne dvestokrát. 

Vedci sa zameriavali na to, aké najčastejšie predmety videli účastníci vo svojich snoch – budovu či osobu. Neskôr im ukázali obrázky týchto predmetov z internetu počas toho, ako boli stále v prístroji magnetickej rezonancie, ale tentokrát už v bdelom stave. Následne, aby identifikovali vzorec, vedci porovnávali skeny mozgov účastníkov počas bdelého stavu s tými, keď spali a snívali. Tieto dáta vložili do umelej inteligencie na analýzu.

image

Použili na to magnetickú rezonanciu a porovnávali mozgy v bdelom stave s tými počas spánku a snívania.

Brainee x Canva

Umelá inteligencia ako pomocník

Keďže umelá inteligencia dokáže byť pomocníkom vo viacerých oblastiach, niet sa čomu čudovať, že svoju rolu zohrala aj tu. Výsledky algoritmu napokon doviedli vedcov k tomu, že dokázali vytvoriť základné obrazy snov účastníkov, ktoré spojili do videa. 

Vedci sa účastníkov tiež pýtali na to, ako sa ich sny odohrávali. Ich spomienky sa zhodovali s video predpoveďami, ktoré vytvorila umelá inteligencia. 

Štúdia tak odhalila, že algoritmus dokázal v 60-tich percentách prípadov predpovedať, čo účastník vo svojich snoch videl, pričom lepšie rozlíšil osobu a scénu, ako identifikoval detaily scény. Napríklad dokázal povedať, či sa účastníkovi snívalo o osobe na ulici alebo v budove. Štúdia teda naznačuje, že v budúcnosti by sme si mohli naše sny prehrať. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 10:32