Ilustračné fotoTwitter/ Lvnatural/
StoryEditor

Boje proti rasizmu a mizogýnii gradujú. Premenujú desiatky vtákov v USA

ČTK03.11.2023., 14:00h

Americká ornitologická spoločnosť (AOS) sa chystá premenovať desiatky druhov vtákov tak, aby ich druhové názvy boli úplne neutrálne a neodkazovali na konkrétne osoby. Niektoré operence v USA a Kanade sú pomenované po svojich objaviteľoch alebo prírodovedcoch a niekedy to môžu byť ľudia s kontroverznou minulosťou alebo rasistickými názormi.

Lajkuj Brainee.sk na

Ornitológovia tvrdia, že je načase, aby sa mená vtákov zakladali na realite a pomáhali lepšie charakterizovať druhy, napísala BBC.

„Ako vedci sa snažíme odstrániť predsudky vo vede. V minulosti však existovali predsudky pri pomenovávaní vtákov a pri tom, kto mohol mať vtáka pomenovaného na svoju počesť,“ uviedla šéfka AOS Judith Scarlová.

„Zvyk exkluzívneho pomenovania sa vyvinul v 19. storočí, keď sa rozmáhala mizogýnia a rasizmus, a dnes už nefunguje. Je čas zmeniť tento proces a zamerať sa na samotné vtáky," povedala.

image

Z cudzincov bielej pleti sa v Amazónii stáva korisť domorodcov, opisuje cestovateľ. Chodí s nimi na lov, nakazil sa leishmaniózou

Spoločnosť chce preto zmeniť všetky všeobecné názvy, ktoré sa týkajú konkrétnych ľudí, nielen tie kontroverzné. Nové názvy pridelí približne 70 až 80 druhom vtákov.

Konkrétne ide napríklad o drobného žlto sfarbeného čapkáča, ktorý sa v angličtine volá Wilson‘s woodlark podľa prírodovedca Alexandra Wilsona. Rovnaký osud čaká aj bekasínu, ktorá sa v Spojených štátoch nazýva Wilsonova bekasína.

Ornitológovia už v minulosti upravili niektoré kontroverzné názvy - napríklad v roku 2020 odstránili odkaz na meno konfederačného generála Johna McCowna pre jeden druh škovránka. Ten teraz dostal druhové meno tučnohlavý, ktoré odkazuje na jeho fyziognómiu. V angličtine je jeho názov black-bearded starling (špaček čiernovousý).

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 23:11