Takto vyzerala žena, ktorá žila pred 45-tisíc rokmi v dnešnom Česku.Twitter/nrken19/
StoryEditor

Prezývali ju Zlatý kôň, na území dnešného Česka žila pred 45-tisíc rokmi. Takto vyzerala jedna z prvých osôb, ktoré žili v Eurázii

Michal Čiernik12.08.2023., 11:30h

Žena, prezývaná Zlatý kôň, bola medzi prvými Homo sapiens, ktorí žili v Eurázii po tom, čo náš druh migroval z Afriky. Teraz sa vedcom podarilo digitálne zrekonštruovať jej tvár.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci odhalili tvár možno „najstaršieho človeka“, ktorý chodil po Zemi – ženy, ktorá žila pred 45 000 rokmi. Jej praveké črty oživil medzinárodný tím akademikov z Brazílie, Austrálie a Talianska pomocou digitálneho modelu jej zlomenej lebky. Skamenelé pozostatky objavili archeológovia pred 70 rokmi v Koněpruských jaskyniach pod návrším Zlatý kôň.

Spoluautor štúdie Cícero Moraes, brazílsky grafický expert, pre Live Science povedal, že on a tím použili štatistické údaje zaznamenané v roku 2018 výskumníkmi, ktorí vytvorili rekonštrukciu lebky na vzdelávacie účely. Na zhotovenie digitálnej verzie tváre použili proces známy ako aproximácia tváre, ktorý sa používa vo forenzných štúdiách.

„Čo najviac upútalo našu pozornosť, bola robustnosť štruktúry tváre, najmä dolnej čeľuste,“ povedal Moraes. „Keď archeológovia našli lebku, prví experti, ktorí ju analyzovali, si mysleli, že je to muž. Zmiatla ich totiž štruktúra čeľuste, ktorá je viac kompatibilná s neandertálskou,“ vysvetli vedec.

image

Archeológovia zostali v nemom úžase. Našli nekromantský portál do podsvetia, lemovali ho 2-tisíc rokov staré lebky a dýky

Žila len 2000 rokov po prvých medzidruhových stretoch 

„Konečné obrázky boli vygenerované pomocou vykresľovacieho modulu Cycles Blender 3D a pozostávali z pohľadov na bustu zložených tak, aby ukázali najobjektívnejšie prvky tváre so zameraním na všeobecnú štruktúru,“ napísali výskumníci v článku. Výsledkom je realistický obraz ženy s tmavými kučeravými vlasmi a hnedými očami. „Hľadali sme prvky, ktoré by mohli vytvoriť vizuálnu štruktúru tváre iba na špekulatívnej úrovni, pretože sme nemali žiadne údaje o farbe pokožky, vlasov a očí,“ povedal Moraes.

Vedci z Inštitútu Maxa Plancka pre vedu o ľudskej histórii v Nemecku v roku 2021 oznámili, že Zlatý kôň žil len 2000 rokov po prvých medzidruhových stretoch medzi ľuďmi a neandertálcami. Vedci ďalej zistili, že DNA tejto osoby nie je viditeľná u súčasných ľudí v Ázii ani v Európe, kde Homo sapiens neskôr kolonizoval. To znamená, že tento český jedinec je takmer určite starší ako všetci ostatní uchádzači, uvádza DailyMail. To robí zo Zlatého koňa najstaršiu ľudskú fosíliu v Európe.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 23:34