Plávajúce mesto budúcnosti.Twitter/sprinter/
StoryEditor

GALÉRIA Plávajúce mesto budúcnosti. Archa pre 40-tisíc ľudí má byť dokončená už v roku 2030

Michal Čiernik18.06.2023., 08:00h

Japonskí dizajnéri zo štúdia N-Ark nazvali toto futuristické mesto Dogen City. Okrem klasickej mestskej infraštruktúry bude obsahovať aj podmorské zdravotnícke výskumné zariadenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Japonskí architekti sa pripravujú na stúpajúcu hladinu mora – plánovaním obrovského plávajúceho mesta. Developeri zo spoločnosti N-Ark hovoria, že „Dogen City “ by poskytlo sebestačný biotop až pre 30-tisíc ľudí.

Mesto sa skladá z troch hlavných častí. Prvá je vonkajší okruh, ktorý obsahuje hlavné obytné priestory a zariadenia na pitnú vodu, kanalizáciu a energiu. Vo vnútri prstenca sú plávajúce budovy, ktoré sa môžu voľne pohybovať, ako lode prevážajúce obyvateľov po meste. A pod vodnou hladinou sa medzitým nachádza podmorské dátové centrum a zdravotnícke výskumné zariadenia, uvádza DialyMail.

Lekárske mesto na mori

Vonkajší rám mesta je tvarovaný ako trup lode, čo mu podľa dizajnérov pomáha proti vlnám cunami. Ako súčasná interpretácia Noemovej archy, mesto bude hostiť obete prírodných katastrof a klimatických utečencov. 

Medzi zariadenia rozmiestnené po celom meste patrí športový štadión, plávajúce parky, cintoríny, kostoly a obytné zariadenia. Mesto Dogen, ktoré je opísané ako „lekárske mesto na mori“, bude ponúkať „zdravotnú starostlivosť a zdravotnú turistiku“ aj pre ľudí, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť na dennej báze. 

S obvodom 4 kilometre by obyvatelia mali byť schopní dostať sa do ktoréhokoľvek bodu v meste za hodinu. N-Ark plánuje údajne mesto dokončiť už v roku 2030. Projektanti však zatiaľ nezverejnili žiadne informácie o rozpočte alebo navrhovanom umiestnení projektu. 

Nie je to jediný projekt plávajúceho mesta

Problém klimatických zmien a s nimi spojených záplav sa snaží riešiť aj Dubaj. „Plávajúce živé laboratórium“ s názvom Dubajské útesy bude pozostávať zo série vzájomne prepojených ostrovov, ktoré budú hostiť ľudí v luxusných ekologických chatkách obklopených celým pralesom mangrovových stromov. 

image

GALÉRIA V Dubaji rastú nové ekologické ostrovy. Krajina tvrdí, že takto bude vyzerať život budúcnosti

Dubajské útesy ponúknu svojim obyvateľom formu ochrany pred záplavami, pretože stavby budú stúpať s hladinou mora. „Okrem vytvorenia jedinečnej destinácie pre ekoturistiku a morský výskum, Dubajské útesy budú alternatívou pre život v oceáne a zároveň sa budú snažiť zmierniť dopady klimatických zmien.“ hovorí Bagherian, generálny riaditeľ firmy, ktorá má projekt na starosti.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 09:26