Francúzska spoločnosť Zephalto plánuje budúci rok spustiť projekt, ktorý by spojil gastronómiu s výletom nad planétu Zem.Views/Twitter
StoryEditor

Chceš si vychutnať michelinské jedlo s výhľadom na planétu Zem? Na lístok si priprav poriadny balík

Nikola Michalkova13.05.2023., 12:00h

Francúzska spoločnosť plánuje budúci rok spustiť projekt, ktorý ľudí vynesie do výšky 25 kilometrov. Ponúkne výhľad na našu planétu.

Lajkuj Brainee.sk na

O komerčných letoch do vesmíru už určite každý z nás počul. Francúzska spoločnosť Zephalto, založená v roku 2016, plánuje budúci rok spustiť projekt, ktorý by spojil gastronómiu s výletom nad planétu Zem. To znamená, že ak sa celý projekt podarí, ľudia by si mali možnosť pochutnávať na jedle michelinskej úrovne s výhľadom na našu planétu, píše sa na portáli CNN.

Začal sa predaj lístkov

Celý projekt je ešte vo fáze testovania, ale vyzerá naozaj sľubne. Preto zakladateľ spoločnosti Vincent Farret d’Astiès spustil predpredaj lístkov na plánované cesty v kapsule, ktorá dostala názov Celeste. Tá bude pripevnená k stratosférickému balónu a cestujúcich vynesie do výšky 25 kilometrov, čo ponúkne výhľad na zakrivenie Zeme a na hviezdy. Let nebude plynulý, ale s prestávkami a celá cesta na vrchol by mala trvať 90 minút. Vo výške zostane celkovo tri hodiny, čo je dostatok času na to, aby si si vychutnal nielen jedlo a víno, ale aj ohromujúce výhľady. Jedlo budú pripravovať šéfkuchári, ktorých mená ešte nie sú známe.

image

Chceš zažiť hudobný koncert v nulovej gravitácii? Priprav si 8-tisíc eur za lístok

Celá cesta nebude určite najlacnejšia položka, pretože už len samotný lístok stojí 10 tisíc eur. Plus k tomu všetkému pripočítaj jedlo, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou tiež nebude najlacnejšie. Odhaduje sa totiž, že celý výlet v kapsule Celeste bude stáť 120 tisíc eur. 

Aj napriek tomu, že celý projekt je ešte vo fáze testovania, ľudia si už svoje miesta rezervovali. Spoločnosť uviedla, že miesta sú už od konca roka 2024 do polovice 2025 obsadené a v súčasnosti sa predávajú lístky od polovice roka 2025. 

Posádka a čas strávený na okraji vesmíru

Kapsula nie je veľká a aj počet miest je obmedzený. Zmestí sa do nej šesť cestujúcich a dvaja piloti. Pohybovať sa bude rýchlosťou štyri metre za sekundu. Let budú môcť absolvovať všetky vekové kategórie a nebudú k tomu potrebovať ani žiadny špeciálny výcvik. Kapsuly sa nedostanú do výšky, v ktorej by cestujúci boli vystavení stavu beztiaže. Aj napriek tomu ale poletia vyššie, ako to je v prípade komerčného lietadla a cestujúci tak budú mať možnosť vidieť planétu a hviezdy, a nestratia pri tom gravitáciu. 

image

Francúzska spoločnosť Zephalto plánuje budúci rok spustiť projekt, ktorý by spojil gastronómiu s výletom nad planétu Zem.

Views/Twitter

Spoločnosť Zephalto na celom projekte spolupracuje s francúzskou vesmírnou stanicou a s Národným centrom pre vesmírne štúdie. Kapsula ťahaná balónom absolvovala už tri pilotované čiastočné testovacie lety. Ďalší test sa plánuje koncom tohto roka. Štartovať by sa malo z Francúzska, ale spoločnosť dúfa, že sa tento projekt podarí rozšíriť na celosvetovú úroveň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 02:28