ChatGPT môže v budúcnosti ohroziť viaceré pracovné miesta.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Dostaneš padáka kvôli AI? Podľa prieskumu je viac než možné, že prácu za teba prevezme ChatGPT

mor13.05.2023., 11:00h

Nová správa zistila, že obrovský počet pracovných miest môže prevziať ChatGPT a iné formy umelej inteligencie.

Lajkuj Brainee.sk na

Uprostred popularity okolo vývoja technológie umelej inteligencie sa tím výskumníkov rozhodol zistiť, ako veľmi môže AI v budúcnosti ovplyvniť množstvo pracovných miest, píše sa na magazíne Unilad.

image

Terapeutický startup experimentoval so samovražednými tínedžermi. Tí nevedeli, že si píšu s chatbotom

História sa opakuje a cyklí. Rovnako ako príchod strojov v industriálnej ére znamenal koniec pre mnohých továrenských robotníkov, nedá sa poprieť, že niektorí zamestnanci v určitých oblastiach budú taktiež ohrození.

Vedci z výskumníci z OpenAI, Open Research a University v Pennsylvanii publikovali dokument, v ktorom dospeli k záveru, že univerzálne technológie (GPT) by mohli mať „pozoruhodné ekonomické, sociálne a politické dôsledky“.

„Pomocou novej kategórie hodnotíme povolania na základe ich korešpondencie so schopnosťami GPT, pričom zahŕňame ľudské odborné znalosti a klasifikácie z GPT-4,“ vysvetľujú vedci v abstrakte štúdie. 

image

Umelou inteligencou chcú nahradiť už aj lekárov. Chudobnejším by mohol poradiť ChatGPT, tvrdí riaditeľ firmy

Ich zistenia naznačujú, že až približne 80 percent pracovnej sily v USA by mohlo mať aspoň 10 percent svojich pracovných úloh ovplyvnených zavedením GPT. „Vplyv to bude mať na všetky typy profesii, pričom pracovné miesta s vyššími príjmami môžu byť vystavené väčšiemu riziku."

Podľa zistení takmer 50 percent pracovníkov môže pocítiť, že ich práca bude ovplyvnená jazykovými modelmi, ako ChatGPT. Výskumníci uviedli, že iba tri percentá pracovníkov v USA majú „viac ako polovicu svojich úloh vystavených riziku, že ich prevezme GPT“. Zverejnené zistenia sú však do značnej miery „pracovným dokumentom“.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:48