Tento muž dobrovoľne podstúpil procedúru, vďaka ktorej deň, čo deň vstáva so zmeneným stavom vedomia.Youtube/breaking Convention, Unsplash/canva/
StoryEditor

Muž si nechal do lebky spraviť dierku, aby mysli prinavrátil mladícku vitálnosť a odľahčenie. Zákrok podstupovali aj naši predkovia

mor04.05.2023., 15:00h

Joe Mellen, bývalý člen psychedelickej LSD revolúcie Swinging Sixties, vymyslel plán, ako zabezpečiť, aby mohol donekonečna zažívať stv opojenia. Procedúra, ktorú podstúpil, sa nazýva trepanácia.

Lajkuj Brainee.sk na

Akokoľvek to znie skľučujúco, Mellen sa o túto procedúru pokúsil nie raz, nie dvakrát, ale trikrát sa mu zvieralo v žalúdku, než - doslova - trafil klinec po hlavičke, uvádza sa na webe Unilad.

image

Psychedeliká nie sú drogy a nevzniká na nich závislosť, hovorí česká terapeutka, ktorá lieči svojich klientov ketamínom

Mellen posúva porekadlo "mať hlavu v oblakoch" do nových rozmerov. Pričom k samotnej chirurgickej procedúre sa dostal na Ibize v roku 1965 - tam spoznal bizarný zákrok trepanácie. 

V prípade, že nemáš absolútne žiadne potuchy o tom, čo to znamená a hlavne, prečo by si niekto nechal do lebky dobrovoľne vyvŕtať otvor, nie si sám/a. Trepanácia  sa všeobecne považuje za vôbec jeden z najstarších chirurgických postupov, ktoré ľudstvo pozná. A vzťahuje sa na chirurgický zákrok, pri ktorom sa vyvŕta alebo zoškrabe kruhový kus kosti, ktorý sa následne vyreže; najčastejšie to býva ľudská lebka.

Mellen si zaspomínal aj na moment, v ktorom sa prvý raz dostal do styku s informáciou o spomínanom zákroku, bolo to vďaka stretnutiu s istým Bartom Hugesom.

„Počul som o tomto chlapíkovi, ktorý si vyvŕtal dieru do vlastnej hlavy, a pomyslel som si: ‘No, musí byť blázon!‘,“ povedal Mellen pre magazín Vice v rozhovore z roku 2016.

Mellen o svojej skúseností napísal aj knihu, volá sa Bore Hole (voľne preložené Vrt). 

image

Vyskúšali sme legálnu drogu, ktorá má účinky ako marihuana. Môžu si ju kúpiť aj deti v automate na Obchodnej v Bratislave

Text knihy zachádza do grafických detailov o jeho skúsenostiach s trepanáciou. Mellen sprvu ani nepredpokladal, že by trepanáciu sám podstúpil - tá predstava sa mu zdala smiešna. O dva roky na to Mellen uskutočnil svoj prvý pokus o prevedenie zákroku. 

Ten podstúpil svojpomocne s nástrojom, ktorý tak trocha pripomína vývrtku. V tom čase som bol na mizine a určite som si nemohol dovoliť elektrickú vŕtačku, tak som si v predajni chirurgických nástrojov kúpil trepán na ruky,“ zaspomínal a pokračoval ďalej: „Bolo to ťažké. Ako keby ste sa snažili odzátkovať fľašu vína zvnútra.“

Prvý pokus však nedopadol úspešne. To však Mellena neodradilo a proces podstúpil ešte dvakrát. Dôvodom, prečo vôbec chcel Mellen tak zanovito proces podstúpiť, je akýsi návrat k mladistvosti. Autor knihy účinok trepanácie podmieňuje tým, že „Ľudská bytosť potrebuje viac krvi vo svojom mozgu.

Predpokladané účinky sú podľa Mellena následovné: prinavrátenie „mladistvej úrovne vitality“, resp. stavu, ktorý „stratíš, keď dosiahneš dospelosť.

Po roku od prvého pokusu Mellen podstúpil ďalší experiment. Muž však stále nebol spokojný s výsledným efektom. „Keď som vytiahol trepán, zaznelo akési ‚šuchotanie‘ a niečo, čo znelo ako bubliny.“

image

Ľudia v oblasti Stredozemného mora užívali drogy už pred tritisíc rokmi

Posledný pokus sa stal v roku 1970 a trval pomerne krátku dobu - len polhodinu. Tento raz bol experimentátor spokojný s výsledkom. Účinky prirovnával k ľahkosti, ktorá nastane, keď sa z tela odstráni nadbytočná záťaž. 

„Urobil som to večer a šiel som spať o 23:00 s dobrým pocitom, ktorý pretrvával aj na ďalší deň,  keď som sa zobudil ráno. A potom som si uvedomil: ‘To je ono. Je to hotové‘,“ uzatvára Mellen. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:00