Prvé dve deti sa narodili pomocou robota na vstrekovanie spermií.Twitter/NYPost
StoryEditor

Ďalší technologický zázrak, nad ktorým budú mnohí krútiť hlavami. Narodili sa prvé deti, ktoré počal robot

Michal Čiernik30.04.2023., 13:00h

Prvé dve deti sa narodili pomocou robota na vstrekovanie spermií. Ovláda sa pomocou ovládača od PlayStation.

Lajkuj Brainee.sk na

Tím stojaci za španielskym startupom postavil robota na oplodňovanie vajíčok ovládaného ovládačom PlayStation. Úspešný zákrok viedol k narodeniu dvoch zdravých detí.

Inžinier z Overture Life pomocou prekvapivého nástroja v New Hope Fertility Center v New Yorku nasmeroval malú mechanizovanú ihlu a kameru na vloženie jednotlivých spermií do ľudských vajíčok.

Dve zdravé dievčatká

O deväť mesiacov neskôr sa ako výsledok tohto robotického oplodnenia narodili dve dievčatká. Eduard Alba, ktorý procedúru uskutočnil, povedal pre MIT Technology Review, že sa počas procesu cítil pokojne. „Presne v tom momente som si pomyslel: Je to len ďalší experiment,“ prezradil.

Spoločnosť Overture Life verí, že jej zariadenie je prvým krokom k zjednodušeniu umelého oplodnenia a potenciálnemu zlacneniu tohto postupu a jeho širšej dostupnosti. Ročne sa na svete prostredníctvom asistovanej reprodukcie narodí približne 500-tisíc detí. Veľa ľudí, ktorí potrebujú pomoc pri počatí, si to však nemôže dovoliť alebo k procedúre nemá prístup.

Rýchlejšia a lacnejšia metóda

Pomocou tohto startupu by sa tento proces mohol uskutočniť takmer automaticky, čím by sa znížili náklady, ktoré sa môžu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur.

image

Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu

Overture Life doteraz vyzbierala viac ako ktorýkoľvek iný startup v tejto oblasti, približne 37 miliónov dolárov, pričom financovanie čiastočne pochádza od bývalej generálnej riaditeľky YouTube Susan Wojcicki.

Podľa odborníkov je to však len jeden z mnohých krokov, ktoré sú potrebné na úplnú automatizáciu procesu, pretože inžinieri Overture stále museli manuálne nakladať spermie na ihly injektorov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:12