Vedci z londýnskeho Prírodovedného múzea objavili u morských vtákov novú chorobu, ktorú spôsobujú výhradne plasty.Profimedia.cz/
StoryEditor

Definovali novú chorobu, ktorú spôsobujú plasty. Je to oficiálne: Nepriamo zabíjame už takmer všetky zvieratá

iDnes.czČTK07.03.2023., 14:00h

Vedci z Londýnskeho Prírodovedného múzea objavili u morských vtákov novú chorobu, ktorú spôsobujú výhradne plasty. Pomenovali ju plastóza.

Lajkuj Brainee.sk na

Vtáky, u ktorých sa táto choroba prejavila, mali od prehltnutého odpadu zjazvený tráviaci trakt. Ide o prvý doložený príklad fibrózy tkaniva vyvolanej výhradne plastmi. 

Na závery vedcov upozornil britský denník The Guardian. Podľa štúdie publikovanej v Journal of Hazardous Materials sa stáva znečistenie plastmi natoľko rozšíreným, že sa zjazvenie objavuje u rôznych vekových skupín vtákov. Týmto ochorením trpia už mladí vtáci a vedci predpokladajú, že je to kvôli tomu, že ich rodičia kŕmia potravou znečistenou plastmi.

Chronický zápal tráviaceho traktu 

Vedci zistili, že keď vtáky prehĺtajú malé kúsky plastov, vzniká im zápal v tráviacom trakte. Časom tento chronický zápal vedie k zjazveniu a deformácii tkanív, čo sa potom podpíše na tom, ako vtáky trávia potravu, rastú a akú majú šancu na prežitie. Prírodné materiály vtákom tieto problémy nespôsobujú.

image

Vedci zistili, že keď vtáky prehĺtajú malé kúsky plastov, vzniká im zápal v tráviacom trakte.

Twitter/ Lvnatural/

Experti sa zamerali na Víchrovníky bledonohé žijúce na austrálskom Ostrove lorda Howea v južnom Pacifiku. Zisťovali súvislosť medzi množstvom prehltnutého plastu a časťou vtáčieho žalúdka proventiculus, ktorý sa nachádza medzi pažerákom a žalúdkom. Zistili, že čím viac plastov do seba vtáky dostali, tým zjazvenejšie tkanivo bolo.

Nemusia ňou trpieť len vtáky

Plastóza môže viesť k postupnému poškodeniu žliaz v tejto časti vtáčieho tráviaceho traktu a vtáky môžu byť v dôsledku toho náchylnejšie k infekciám, parazitárnym ochoreniam a môže sa im zhoršiť schopnosť tráviť potravu a vstrebávať niektoré vitamíny. Vedci zámerne pomenovali ochorenie plastóza, aby bolo jasné, že ho spôsobuje umelá hmota nachádzajúca sa v prirodzenom prostredí vtákov.

image

Vynašli drony z vypreparovaných vtákov. Môžu pomáhať armáde a jej špionážnym programom

Podľa portálu nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung Alex Bond z Prírodovedného múzea upozornil, že je možné, že plastózou trpia aj iné živočíšne druhy a nevylučuje, že prehĺtanie častíc plastu môže mať vplyv aj na zdravie človeka.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:01