Vedci vymysleli spôsob, ako urobiť z vypreparovaných vtákov mávajúce drony.Youtube/ Popular Science/
StoryEditor

Vynašli drony z vypreparovaných vtákov. Môžu pomáhať armáde a jej špionážnym programom

Michal Čiernik16.02.2023., 13:00h

Vedci vymysleli spôsob, ako urobiť z vypreparovaných vtákov mávajúce drony, ktoré by im pomohli lepšie pochopiť, ako žije divoká zver.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Dr. Mostafa Hassanaliana a postgraduálneho študenta Amiera Mirzaeinia by tieto nové drony mohli byť efektívnejším spôsobom, ako študovať sťahovavé vtáky. Zatiaľ čo hlavným zameraním výskumu je, ako by tieto drony mohli pomôcť odborníkom pri štúdiu voľne žijúcich živočíchov, New Science hovorí, že by sa to mohlo rozšíriť aj na pomoc armáde a ich špionážnym programom.

„Namiesto použitia umelých materiálov na stavbu dronov môžeme použiť mŕtve vtáky a prerobiť ich na drony,“ hovorí Mostafa Hassanalian z New Mexico Tech. Hassanalian a jeho kolegovia skombinovali preparovanie vtáčích častí s umelými robotickými mechanizmami, aby lepšie napodobnili celkový vzhľad a pohyby živých vtákov.

Nenarúšajú prírodu

Vtáky sa môžu vznášať ako kolibrík a plachtiť bez mávnutia krídlami. Výskumníci uviedli, že hoci je náročné vytvoriť takýto dron, „je veľmi praktický na výskumné účely a hlavne nenarúša prírodu“.

V správe Dr Hassanalian poznamenal, že vtáky by mohli ušetriť viac ako 40 percent svojej energie pravidelným lietaním vo formáciách a striedaním pozícií môžu prekonať až 2 000 kilometrov za dva dni. Pozorovaním sa výskumníci snažia naučiť tieto praktiky a aplikovať ich do lietadiel.

„Chceme vedieť, ako vtáky reagujú na zmenu vetra a kedy sa majú otáčať. Ak naprogramujeme drony pomocou nášho riadiaceho algoritmu, môžeme získať rovnakú výhodu ako títo šikovný letci. A tieto algoritmy môžeme použiť pre rôzne typy dronov,“ dodal.

Ušetrili už 70 percent energie

Už vykonali dva testovacie lety s dronmi s vtáčím vzhľadom. Ich výskum zatiaľ ukázal, že pri použití rovnakej formácie ako vtáky môžu drony ušetriť až o 70 percent viac energie.

image

Umelá inteligencia ako budúcnosť vojenstva. Z robotov s AI sa môžu stať vraždiace mašiny

Dr Hassanalian odhalil, že zistené poznatky by sa mohli využiť aj v komerčných letoch. Vďaka novým zisteniam by mohli byť napríklad plynulejšie lety, znížený hluk či dokonca by sa dalo ušetriť palivo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:26