To, čo sa bude diať s tvojím telom po smrti, nemusí byť záťažou pre prírodu, ale naopak benefitom.Twitter/aquamationinfo, Unsplash/canva/
StoryEditor

Poznáš akvamáciu? V procese ekologickej varianty kremácie rozpustia tvoje telo na roztok plný živín

mor04.03.2023., 11:00h

Áno, aj toto bolo v Matrixe - no v tomto prípade sa nemusíš báť. Spomínaný roztok nebude slúžiť ako strava pre ľudí, ale rastliny. Proces je navyše aj energicky veľmi úsporný a v dobe, kedy je cena za plyn čoraz vyššia, sa niečo také určite zíde.

Lajkuj Brainee.sk na

Akvamácia je čoraz obľúbenejšou a ekologickejšou alternatívou k tradičným kremačným metódam; používa sa pri nej voda miesto ohňa, píše sa na twitteri.

image

Zakladateľka prírodného cintorína: Pochovať nebožtíka v syntetickom oblečení do lakovanej rakvy nie je nič prirodzené

Pri akvamácii, alebo „alkalickej hydrolýze“, sa telo zosnulého ponorí na tri až štyri hodiny do zmesi vody a silnej zásady, ako napríklad hydroxid draselný, v natlakovanej kovovej nádobe a zahreje sa na približne 150 stupňov Celzia. Proces skvapalňuje všetko okrem kostí, ktoré sa potom sušia v peci a melú na biely prach, ten sa následne vkladá do urny a odovzdá príbuzným.

Rovnako ako technika kompostovania ľudských tiel s vrstvami organického materiálu ( ako sú listy alebo drevené štiepky), aj akvamácia je stále povolená len v niektorých krajinách.

Odpoveď na nedostatok pohrebného miesta

Prvýkrát bola táto technika vyvinutá na začiatku 90. rokov ako spôsob likvidácie tiel zvierat používaných pri pokusoch a potom sa táto metóda použila na likvidáciu dobytka počas epidémie choroby šialených kráv, uviedol americký výskumník Philip R Olson vo svojej publikácii.

image

Vo svete nový štandard, u nás stále veľké tabu. New York povolil kompostovanie ľudských pozostatkov

V roku 2000 začali americké lekárske fakulty používať akvamáciu na likvidáciu darovaných ľudských tiel. Kým sa táto prax dostala do pohrebného priemyslu prešlo ďalších 14 rokov.

Keďže pohrebiská v mestských oblastiach na celom svete sú čoraz vzácnejšie a drahšie, akvamácia má zjavné benefity. Jej zástancovia tvrdia, že voda je oveľa jemnejšou cestou než plamene. Tiež tvrdia, že tekutá kremácia spotrebuje menej energie ako konvenčná a uvoľňuje menej skleníkových plynov.

image

Smrťou to nekončí. Toto všetko sa postupne stane s tvojím telom po tom, ako zomrieš

Podľa britskej firmy Resomation sa pri akvamácii využíva päťkrát menej energie ako s použitím ohňa a znižujú sa emisie skleníkových plynov pri pohrebe približne o 35 percent. Akvamácia sa používa aj na likvidáciu tiel zvierat na bitúnkoch, kde je považovaná za efektívnejšiu a hygienickejšiu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:34